Moskva Bolotnaja väljakule kogunes tuhandeid protestijaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooniliider Boriss Nemtsov Bolotnaja väljakul kõnelemas.
Opositsiooniliider Boriss Nemtsov Bolotnaja väljakul kõnelemas. Foto: SCANPIX

Moskva kesklinna Bolotnaja väljakule kogunes esmaspäeva õhtul Vene opositsiooni protestimiitingule tuhandeid inimesi.

Opositsioonitegelase Boriss Nemtsovi sõnul tuli protestima «kümneid tuhandeid», politsei hinnangul oli meeleavaldajaid umbes 8000.

«Terve väljak on rahvast täis. Meid on kümneid tuhandeid,» ütles Nemtsov.

Miitinguga tähistatakse aasta möödumist president Vladimir Putini ametisseastumise eel mullu 6. mail korraldatud meeleavaldusest, mis lõppes kähmluste ja sadade osavõtjate vahistamisega.

Demonstrandid nõudsid esmaspäeval paarikümne Kremli-vastase aktivisti vabastamist. Kaks opositsionääri -- Maksim Luzjanin ja Konstantin Lebedev -- on mulluste Bolotnaja sündmuste valguses massirahutustele õhutamises süüdi mõistetud.

Opositsiooni koordinatsiooninõukogu sai Moskva linnavalitsuselt loa korraldada Bolotnaja väljakul kuni 30 000 osavõtjaga meeleavaldus. Taotlus korraldada marss läbi linna lükati tagasi. Meeleavaldusele on oodatud esinema opositsiooniaktivistid Aleksei Navalnõi ja Boriss Akunin.

Opositsioon kogunes ka Peterburis, korraldajate sõnul oli seas osaleid üle tuhande.

Pühapäeval korraldas mitusada aktivisti Moskva kesklinnas eraldi meeleavalduse, mis vaatlejate sõnul näitab opositsiooniliikumise lõhestatust. Opositsiooni koordinatsiooninõukogu nimetas pühapäevast üritust provokatsiooniks eesmärgiga juhtida aktivistide tähelepanu kõrvale Bolotnaja sündmuste aastapäevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles