Rootsi kuninglikud regaalid leiti üles prügikottidest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kuningas Johan III (1537-1592)
Rootsi kuningas Johan III (1537-1592) Foto: Rootsi Rahvusmuuseum / Wikimedia

Kesk-Rootsi politseinikud leidsid eile õhtul kaks suurt prügikotti, milles olid 16. sajandil elanud kuninga Johan III valitsuskepp ja kroon.

Kotid olid Västeråsi ja Hallstahammarit ühendava maantee 555 ääres, vahendas The Local

Värmlandi maakonna politsei pressiesindaja Ann-Charlotte Israelssoni sõnul sai politsei anonüümse telefonikõne esemete asukoha kohta ja nii polnud muud teha, kui kohale sõita ja kotid võtta.

Kõnealused asjad ja lisaks veel ka ülekullatud puidust riigiõun varastati eelmisel nädalal ära Västeråsi katedraalist. Kuritegu avastati reede hommikul.

Valitsuskeppi, krooni ja ülekullatud õuna hoiti Johan III poolvenna Erik XIV haua juures, kes maeti 1577. aastal Västeråsi ilma kuninglike regaalideta.

Västeråsi katedraali esindajad olid ülimalt õnnelikud, kui kuulsid, et Johan III matuseregaalid on üles leitud.

Kuninga valitsuskepp ja kroon on valmistatud pronksist ning neil on hõbedast detaile. Esemed on meisterdatud 16. sajandil Hollandis. Riigiõun on valmistatud aga 19. sajandil.

Johan III (1537-1592) oli kuningas Gustav Vasa poeg ja ta maeti Uppsala katedraali. Kuningas Gustav III korraldusel viidi Johan III matustel kasutatud valitsuskepp ja kroon Västeråsi 1800. aastal ja pandi Erik XIV haua juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles