Obama: USA ja Lõuna-Korea ei kavatse Pyongyangile järeleandmisi teha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama lubas teisipäeval Põhja-Korea hiljutistest provokatsioonidest hoolimata survele mitte järele anda ning rõhutas, et Pyongyangil pole õnnestunud Ühendriike ja Lõuna-Koread lõhestada.

«Aeg, mil Põhja-Korea sai endale lubada kriisi põhjustamist, millega järeleandmisi välja pressida, on möödas,» lausus Obama pressikonverentsil Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye-ga.

Lisaks teatasid kaks riigijuhti ühisavalduses, et Pyongyangi tegevus kujutab endast regioonile suurt ohtu ning Washington ja Soul teevad kommunistliku riigi provokatsioonide vastu kaitsekoostööd.

Olukord Korea poolsaarel pingestus järsult veebruaris pärast Põhja-Korea kolmandat tuumakatsetust. Viimastel nädalatel on Pyongyang ähvardanud naaberriike ja USA-d korduvalt raketilöökide ja tuumasõjaga, reageerides nõnda 50 päeva kestnud USA ja Lõuna-Korea iga-aastastele ühisõppustele.

Põhja-Korea armee ähvardas ka teisipäeval kohese vastulöögiga, kui Lõuna-Korea ja Ühendriigid äsja alanud mereväeõppuste ajal peaks vaidlusaluse merepiiri lähedal «kas või üks mürsk» kukkuma Põhja-Korea poolele.

Obama võõrustab teisipäeval Valges Majas esimest korda Lõuna-Korea uut riigipead Park Geun-hyed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles