Jaapani laboriõnnetuses sai 30 inimest kiiritada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanis Ibaraki prefektuuris Tokaimuras asuv J-PARCi tuumalabor.
Jaapanis Ibaraki prefektuuris Tokaimuras asuv J-PARCi tuumalabor. Foto: SCANPIX

Jaapani tuumalaboris eelmisel nädalal juhtunud õnnetuses sai 30 inimest madala doosi radioaktiivset kiirgust, teatasid ametnikud täna.

Õnnetus juhtus pealinnast Tokyost 120 kilomeetrit kirdes Tokaimuras, ütles Jaapani aatomienergiaagentuur (JAEA).

Teadlased sooritasid katset, mille käigus pommitati kulda prootonitega.

Agentuuri esialgse teate kohaselt said kiiritada kuus inimest, kuid ametnikud teatasid pühapäeva õhtul veel 24-st kiiritada saanud inimesest.

Kahe teadlase radioaktiivseks doosiks mõõdeti kuni 1,7 millisiivertit, mis võrdub umbes tugeva röntgenpildistamisega.

JAEA esindaja sõnul ei vajanud ükski teadlane meditsiinilist abi.

Agentuuri kohaselt põhjustas õnnetuse tehnilise rikke tõttu toimunud ülekuumenemine. Agentuur heitis labori töötajatele ette, et need kasutasid kiirguse hajutamiseks ventilaatoreid, mistõttu osa sellest väliskeskkonda sattus.

Rahvusvahelise radioloogiakaitse komisjon soovitab hoida aastast kiirgusdoosi alla ühe millisiiverti, kuid ka alla 100 millisiiverti jääv aastane doos ei suurenda statistilist ohtu haigestuda vähki.

Tuumaohutus on Jaapanis tundlik teema. 2011. aasta maavärinast ja hiidlainest tingitud Fukushima tuumajaama õnnetus oli rängim alates Tšernobõlist 25 aastat varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles