Saeb Erekat: Iisrael peab peatama Palestiina aladele asunduste ehitamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat.
Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat. Foto: Mohammad Hannon/AP

Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat leidis kolmapäeval, et Iisrael peab peatama Palestiina aladele asunduste ehitamise ja taanduma 1967. aasta sõja eelsetesse piiridesse, ent Iisraeli asekaitseminister Danny Danon esines täna riigiraadios seisukohaga, et Iisrael oma piiridest ei tagane.


Danon ütles, et Iisrael ei lase tekkida Palestiina riigil piirides, mis eksisteerisid enne 1967. aasta kuuepäevast sõda.

Palestiinlased nõuavad loodavale Palestiina riigile Ida-Jeruusalemma, Läänekallast ja Gaza sektorit ehk territooriume, mille Iisrael selles sõjas vallutas.

Järgmisel nädalal teeb regiooni järjekordse visiidi USA välisminister John Kerry.

Iisraeli valitsus on seni ennast Danoni seisukohtadest distantseerinud, asekaitseminister tegi analoogilise avalduse ka möödunud nädalal.

Juudiriigi pealäbirääkija rahukõnelustel Tzipi Livni lausus täna riigiraadiole, et tema on palestiinlastega läbirääkimiste jätkamise suhtes lootusrikas, vaatamata mõnede valitsusliikmete vastuseisule.

Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat külastas kolmapäeval kolme okupeeritud Läänekalda küla, mille elanikud põgenesid Iisraeli vägede sissetungi eest. «Sama saatus, mis tabas neist küladest välja kihutatud 5000 palestiinlast, saab tänini osaks Läänekalda palestiinlastele", ütles Erekat Yalu külas ajakirjanikele.

Toonane Yalu, Imwasi ja Beit Nubla hävitamine kordub täna Jeerikos, Nabluses ja mujal Läänekaldal, kurtis ta, viidates asjaolule, et Iisraeli sõjavägi lammutab oma kontrolli all olevatel aladel igal aastal sadade palestiina perede maju ja kihutab elanikud kodunt välja.

«Miks iisraellased 1967. aastal need inimesed välja ajasid? Lihtsalt sellepärast, et nad tahtsid piire välja kuulutada,» ütles Erekat.

Ta kordas palestiinlaste nõudmist rahukõneluste alustamiseks: Iisrael peab peatama Palestiina aladele asunduste ehitamise ja taanduma 1967. aasta sõja eelsetesse piiridesse.

Iisrael nõuab eeltingimusteta kõnelusi ja keeldub asunduste ehitamist külmutamast.

Rahukõnelused katkesid 2010. aastal ega ole tänini jätkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles