Venemaa kuulutas saamide organisatsioonid välisagentideks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saami lipp
Saami lipp Foto: Wikipedia.org

Venemaa prokuratuur kuulutas kaks saamide kultuuriorganisatsiooni välismaa agentideks põhjendusega, et neid rahastatakse Soomest.

Need kultuurirühmitused tegutsevad Murmanski piirkonnas Lovozerskis, edastab Interfax.

Nimetatud organisatsioonid saavad ka Venemaalt toetust saami keele ja kultuuri säilitamiseks, kuid lisaks ka välismaist toetust.

Lisaks Soomele rahastavad neid ka Rootsi ja Norra.

Venemaa prokuratuuri andmetel ei ole välisriigid ja nende organisatsioonid rahastanud poliitilist tegevust, kuid nende organisatsioonide tegevusprogrammis on siiski ka mõningaid poliitilisi punkte.

Selle tõttu peaks need organisatsioonid omaks võtma, et nad on välisriikide käepikendused, hoolimata sellest et tegemist on Venemaa põliselanike organisatsioonidega.

Venemaa püüab selle abil kontrollida valitsusväliseid organisatsioone.

Lehekülg lenta.ru rõhutas, et Venemaa uue seaduse kohaselt välismaalt rahastatavad kodanikeorganisatsioonid saab välisagentideks liigitada ning nad ise peavad end sellistena registreerima.

Kriitikutse sõnul on uus seadus mitmeti tõlgendatav ning selle alusel saaks ükskõik, millise organisatsiooni kuulutada agentideks ning määrata trahvi kui organisatsioon keeldub võtmast välisagendi staatust.

Saamid on põlisrahvas Norras, Rootsis, Soomes ja Venemaal Koola poolsaarel Murmanski oblastis. Saamid kõnelevad saami keeli.

Kokku on maailmas 80 000–100 000 saami ja nad on arvukaim põlisrahvas Põhja-Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles