Eluaegne vang võttis mõrva enda peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluaegsed vangid armastavad  tähelepanu ja show’d. Kui eelmisel istungil üllatas Romeo Kalda (taga vasakul), kes oli kantpeast ühtäkki pikajuukseliseks prillipapaks hakanud, siis seekord esinesid Andrei Tali (keskel) ja Rene Vainik (paremal): Tali oma ülestunnistusega ning Vainik  moslemivälimusega.
Eluaegsed vangid armastavad tähelepanu ja show’d. Kui eelmisel istungil üllatas Romeo Kalda (taga vasakul), kes oli kantpeast ühtäkki pikajuukseliseks prillipapaks hakanud, siis seekord esinesid Andrei Tali (keskel) ja Rene Vainik (paremal): Tali oma ülestunnistusega ning Vainik moslemivälimusega. Foto: Liis Treimann

Murru vangla eksjuhtide ja vangide kohtuprotsessil üllatas eile eluaegne vang Andrei Tali, kes võttis enda peale veretöö, milles riik süüdistab tema kolme kaaslast.




Ajal, mil kohtunik Helve Särgava Tali ülestunnistust ette luges, naaldus pruunis vangirüüs mees ise loiult kohtupingi barjäärile, pilk muretult saalis ringi uitamas. Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus näis Talit pingsalt jälgivat.



Tali tunnistuse kohaselt sundisid kolm kaitsepolitsei uurijat neid Romeo Kaldaga vanglasiseste repressioonidega ähvardades valetama. Näiteks seda, et Tali ei avaldaks 2006. aasta suvel Murru vanglas surnuks pekstud 38-aastase Igor Korseikini surma tõelisi asjaolusid. Ka olevat nad Kaldaga uurijate nõudmisel valetanud vangla julgeolekuosakonna juhataja Raivo Põdra ja asedirektor Gunnar Bergvaldi peale.



Tali sõnul olevat hoopis tema tapnud Korseikini – hüpates talle kahe jalaga rindkere peale nii, et käis raksatus. Põhjuseks olnud tüli narkootikumide pärast ja Korseikini ähvardus, et kui ta raha ei saa, laseb ta väljasolijatel Tali naise vägistada.



Vastutasuks teenete eest olid uurijad lubanud Talile ja Kaldale head elu – ühist kambrit, huviringe, korvpallitreeninguid ja Kaldale arvutit. Tali soov oli, et kohus karistaks Korseikini tapmise eest teda, mitte aga Karol Lükki, Sergei Sokolovskit ja Juri Stupakki, keda praegu selle mõrvaga seostatakse.



Küsimusele, kas ta usub Talit, vastas riigiprokurör Evestus nii: «Jälgisin Talit pingsalt. Ta ei vaadanud mulle silma, vaid kõrvale. Kui ta räägib ausalt, vaatab ta silma.» «Arvestades kohtule esitatud tõendeid, on mul alust kahelda Tali aususes, et teda on sunnitud neid ütlusi andma, et tõde on tänase päevani varjatud ja et just meie, menetluse juhid, oleme selles osalised,» märkis Evestus.



Prokurör Evestuse sõnul on see kohtupraktikas tavaline, et üks süüdistatav võtab omavahel sõlmitud kokkulepe alusel teise süü enda peale. Kindlasti eeldavat selline kokkulepe omakasu. Eluaegse vangi Tali puhul, keda karistati alles paar aastat tagasi uue eluaegse vangistusega, pole veresüü enda peale võtmine probleem. Küll saaks sellest suurt kasu Lük, Sokolovski ja Stupak.



«Kui Tali sõnad leiaksid kinnitust ja neilt kolmelt langeks süü, saaks nad üsna pea vabaks,» lausus Evestus. «Aga Talile liida ükskõik mis karistus, tema on ikka eluaegne vang.»



 Eile istusid kohtus süüdistatavate pingis Lük, Sokolovski ja Stup, eluaegsed vangid Kalda, Tali ja Rene Vainik, Murru vangla eksvang ja kunagine kroonimata kuningas Vladimir Živolup ning endised vanglajuhid Bergvald ja Põder. Kaht viimast süüdistatakse kuritöö varjamises ja ametiseisundi kuritarvitamises. 



Kuna eksvangivalvur Olaf Tšarnetski on haige, nagu ka üks rahvakohtunik, lükkas kohus protsessi sügisesse. Seni ei olnud ükski süüdistatav oma süüd tunnistanud. Aga süüdistus, mis neile on esitatud, ei jäta kahtlust, et Eesti kunagises suurimas vanglas oli aastal 2006 ja nähtavasti varemgi täielik korralagedus, kus kinnipeetud klaarisid juhtkonna loal omavahelisi arveid piinamiste, peksmiste ja kas või üksteise tapmisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles