Itaalia ministri suunas loobiti banaane

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia integratsiooniminister Cécile Kyenge
Itaalia integratsiooniminister Cécile Kyenge Foto: SCANPIX

Rassistlikud rünnakud Itaalia esimese mustanahalise ministri Cecile Kyenge vastu võtsid uue pöörde, kui üleeile toimunud massimiitingul tema suunas banaane loobiti.

Integratsiooniminter Kynge suunas loobiti banaane, kui ta oma toetajatele kõnet pidas. Ühegi puuviljaga naine pihta ei saanud, vaid need maandusid lava ees, kirjutab CNN.

Twitteri postituses kirjutas Kongo Demokraatlikust Vabariigist pärit Kyenge pärast juhtumit, et kahju on näha inimesi toitu raiskamas, kui maailmas paljud nälga surevad. Politsei pole banaani viskajat siiani tabanud.

Üleeilne vahejuhtum polnud aga esimene. Kyenge ministriks määramine kolm kuud tagasi pole olnud meeltmööda paremäärmuslastele, kelle rassistlikud väljaütlemised naise ametiaega varjutanud on.

Kaks nädalat tagasi võrdles Itaalia senaator Roberto Calderoli naisministrit orangutangiga. «Ma armastan loomi – karusid ja hunte, nagu kõik teavad – aga kui ma näen pilti Kyengest, siis paratamatult tulevad mulle mõttesse, ma ei ütle, et ta on, orangutangi tunnused,» sõnas Calderoli kõnes.

Kohalik poliitik kirjutas hiljuti Facebookis, et Kyenget tuleks vägistada, sest siis ta teaks, mida tunnevad kuritegude ohvrid. Mõned poliitikud süüdistavad vägistamistes immigrante.

Kyenget on kutsutud veel «Kongo ahviks», «suuluks» ja «mustaks Itaalia vastaseks». Üks parempoolse partei Põhjaliiga ametnik ütles: «Ta näeb välja nagu hea majahoidja, aga mitte valitsuse minister.»

Itaalia peaminister Enrico Letta palus Põhjaliiga juhilt Roberto Maronilt sellisele käitumisele lõpp teha.

Kyenge sündis Kongo DV’s ning kolis 1980ndatel Itaaliasse, et meditsiini õppida. Ta sai Itaalia kodakondsuse ning on silmaarst Modenas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles