Ajaleht: Soome politsei uus digisüsteem võtab autovarga kohe vahele

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseiauto
Soome politseiauto Foto: Soome politseiamet

Enamik Soome politseiautodest hakkab lähitulevikus jäädvustama liiklusest pidevat videopilti, lisaks tuleb sõidukitesse numbrimärgi automaatne tuvastamissüsteem.

Helsingin Sanomate andmetel saab kõnealuse süsteemi abil otsida liiklusest näiteks varastatud või tehnilisel ülevaatusel mittekäinud autosid.

Politseiamet on kuulutanud välja riigihanke ja lepinguni kavatsetakse jõuda enne aasta lõppu.

«Sel juhul saaks uued seadmed esimestesse autodesse üles panna järgmisel aastal. Neid ei panda paigale korraga, vaid seadmeid ostetakse ja paigaldatakse tasapisi,» selgitas politsei tehnikakeskuse juht Jouni Jantunen.

Digitaalse videosalvestussüsteemiga politseiautod hakkavad filmima kogu vastutulevat liiklust. Taolist materjali saab kasutada kuritegude uurimisel.

«Politseinike antud peatumiskorraldust eiranud juhi tagaajamine on väga tüüpiline olukord ja sel juhul võib videost olla hiljem suurt abi,» rääkis Jantunen.

Videofilmi tegemine pole politsei jaoks uusi asi. Osades politseiautodes on kaamerad olnud aastaid, patrull on võinud vajaduse tekkimisel salvestada toimuva VHS-lindile.

Praegused kaamerad on vananenud, purunenud detaile pole olnud võimalik uute vastu välja vahetada.

Politseiameti plaanide järgi hangitakse digitaalne videosalvestussüsteem 400-900 autosse ja numbrimärgi automaatsed tuvastamisseadmed 100-300 autosse.

Lisaks kavatsetakse osta 500-950 politseiautosse uued arvutid.

Soome politseil on ligi 1700 autot. Neist 700-800 on politseivärvides ja väliselt kohe äratuntavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles