Rahutused on märk Iraani lõhestatusest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad Foto: Reuters / Scanpix

Nädalavahetusel lahvatanud ja eile jätkunud kokkupõrked Iraani presidendivalimised kaotanud reformisti Mir Hossein Mousavi toetajate ja teist korda presidendiks valitud vanameelse Mahmoud Ahmadinejadi poolehoidjate vahel näitavad islamivabariigi killustatust.



Kuigi eilseks kavandatud reformimeelsete meeleavaldus lükati siseministeeriumi keelu tõttu edasi, kogunes umbes 10 000 Ahmadinejadi valimisvõidu vastu protestivat iraanlast keeldu trotsides Teherani kesklinna, kus puhkesid kokkupõrked Ahmadinejadi toetajatega. 



Teateid meeleavaldajate ja võimude vahelistest kähmlustest on tulnud ka Mashadist, Esfahanist, Tabrizist ning riigi lõunaosas asuvast Shirazist, kus opositsiooni väitel hukkus ka üks tudeng, kelle surma pole sõltumatud allikad siiski kinnitanud.



«Aastaid on Iraani televisioon näidanud, kuidas Iis­raeli väeüksused ründavad süütuid palestiinlasi, kuid need märulipolitseinikud on märksa jõhkramad,» kommenteeris 21-aastane tudeng Shervin Elahverdi riigis lahvatanud rahutusi Guardiani korrespondendile.



Pühapäeva õhtul Mousaviga kohtunud Iraani tegeliku riigipea, kõrgeima usujuhi ajatolla Ali Khamenei kinnitusel peab põhiseaduse järelevalvenõukogult valimistulemuste tühistamist nõudva Mousavi apellatsioon olema rahulik ja seaduslik. Siiski tuli Ahmadinejadi toetava Khamenei avaldus väidetavate võltsimiste uurimiseks avalikkusele üllatusena.



Kuigi siseministeeriumi kinnitusel kogus Ahmadinejad valimistel 62,6 protsenti häältest, jäi president Iraani opositsiooni portaalide andmetel 5,7 miljoni häälega koguni kolmandaks. Väidetavalt edestasid teda nii 19,1 miljoni toetuse pälvinud Mousavi kui Mehdi Karoubi. Allikas, kust sellised arvud pärinevad, pole aga teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles