Fookuses on naised

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildike lavastusest «Medeal on midagi südamel».
Pildike lavastusest «Medeal on midagi südamel». Foto: Foto Monomaffia

Kolmapäevast laupäevani toimub Pärnus teatrifestival Monomaffia, kus näeb monoteatrit Soomest, Poolast, Saksamaalt, Hispaaniast, Iisraelis­t ja loomulikult Eestist.


Festivali põnevaimat elamust lubab lavastus «Medeal on midagi südamel», mis võitis eelmisel aastal New Yorgis maailma suurimal monoteatrite festivalil United Solo parima välismaise lavastuse preemia.


Emilio Williamsi näidendil põhinevat lavastust tutvustatakse Euripidese klassikalise tragöödia hullunud paroodiana. Hispaania näitleja Ana Asensio astus selle Medeana New Yorgis publiku ette 2012. aastal ja sellest ajast saadik on etendusi saatnud suur menu ja piletite defitsiit.

Põnevad ja pärjatud
Põnevatest välisesinejatest tuleb mainida New Yorgi monofestivalil parimaks naisnäitlejaks nimetatud Wioleta Komari, keda näeb Stanislaw Mied­ziewski lavastatud «Diivas». Komar kehastab ooperilavade tähte Nora Sedlerit – holokaustist pääsenud naist, kellele saabub ühel päeval Metropolitani ooperi riietusruumi tuttava nimega kiri, mis võib tähendada kohtumist oma kaotatud lapsega.

Pärjatud lavastus on ka Anna Veijalaineni «Magamine on surnutele». Kolmele lapsele ja abikaasale pühendunud naise tragikoomiline lugu võitis Kaunase rahvusvahelisel monoteatri festivalil Monobaltija 2012 kolmanda preemia.

Iisraeli teatrit esindab festivalil Anna Vlasoni autorilavastus «Ja jumal lõi naise», mis uurib vana testamendi naisi. Sõnatu lavastus ühendab pantomiimi, nuku- ja maskiteatrit. Piiblist on saanud tõuke ka Andres Lepik, kelle lavastuse «Kruiis» fookuses on Noa laev. Festivali korraldajad lubavad, et «Kruiis» pakub säravat irooniat, teravmeelseid mõttearendusi, huumorit ja koomikat, mis kõik seguneb tänapäeva tõelisuseks kujunenud reaalsusega.

Pärnu publikul on võimalus vaadata ka Vanemuise lavastust «Härrasmees», Maria Soometsa lavastuses mängib Robert Annus pühameest, kes soovib võõraste ja tuttavate elu korraldada. Sest tema teab, kuidas on õige – Jumal on talle öelnud. Suvepealinna sõidab ka Eesti Draamateater lavastusega «Tund aega, et hinge minna». Kristel Leesmendi kirjutatud ja lavastatud tükis mängib Viire Valdma.

Kolmandat aastat toimuval festivalil näeb tänavu esimest korda tantsuteatrit – Dmitri Harchenko pöörab soololavastusega «Harchenko monoloogid» pilgu tagasi oma peaaegu 20-aastasele loomingulisele tegevusele; isiklik on ka tsirkuseartisti ja akrobaadi lavastus «Akrobiograafia versus ulmavaikus». Lisaprogrammina on väiksematele festivalikülalistele mõeldes Monomaffia kavas Allan Kressi lastelavastus «Muinasjutt kuldsest kalakesest».


Vaatluse all on naised
Kuna 11 festivalilavastusest viis tegelevad naiste probleemidega, siis võib öelda, et tänavuse festivali fookuses on naised. Programmijuht Triinu Ojalo nendib, et kui üldiselt on naiste lood teatris vähemuses, siis monoteatrižanris on neid rohkem. «Naisnäitlejad mängivad neid lugusid pihtimuslikult, dramaatiliselt, humoorikalt ja füüsiliselt.»

Festivali kunstiline juht Indrek Taalmaa põhjendab naisteteema valikut sellega, et kahel eelneval festivalil on peaauhinna Suure Kirsi võitnud just naised – 2011. aastal tunnistas rahvusvaheline žürii parimaks Katariina Undi tema rolli eest lavastuses «Nisa» ning mullu eesti juurtega rootslanna Charlotte Engelkesi näitlejatöö lavastuses «Magus» («Sweet»).

Sel aastal lavastusi paremusjärjekorda ei panda. Küll aga tegutseb sooviavalduste põhjal välja valitud kümnest inimesest koosnev publikužürii, kes valib festivali lõpuks oma lemmiklavastuse.

Festival

«Monomaffia»

2013. aasta Monomaffia teatrifestival toimub 14.–17. augustini.

Täpne kava monomaffia.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles