Saksamaal algas protsess organipettuses kahtlustatava arsti üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal algas täna kohtuprotsess mõrvakatses süüdistatava kirurgi üle, kes võltsis oma patsientide andmeid, et nood saaksid doonormaksa enne teisi.


46-aastane endine Göttingeni ülikooli kliinikumi juhtiv siirdamiste kirurg, keda avalikkuse ees nimetatakse vaid Aiman O.-ks, eitas talle esitatud 11 mõrvakatse süüdistust. Lisaks süüdistatakse teda veel kolm korda surmava kehalise vigastuse põhjustamises läbi selle, et ta siirdas maksasid sobimatutele patsientidele. Kõigil kolmel juhul patsient suri.

Arsti kaitsemeeskond eitab süüdistusi selle kohta, et ta võltsis oma patsientide terviseandmeid selleks, et nad Eurotransplanti doonororganite järjekorras ettepoole saada.

Juhul, kui alates jaanuarist vahi all viibiv arst süüdi mõistetakse, võib teda oodata kuni kolmeaastane vangistus.

See protsess on esimene kohtu ette jõudnud juhtum suuremast meditsiiniliste skandaalide lainest, mis tekkis Saksamaal aasta tagasi. Kahtlasi juhtumeid organisiirdamist ootavate patsientidega on leitud ka Müncheni, Leipzigi ja Regensburgi kliinikutest.

Prokuröride väitel võivad sellistel juhtudel ohvriks langeda patsiendid, kes vajavad rohkem doonororganeid kui neist järjekorras tagapool olevad inimesed, ning siirdamist saamata surevad.

Saksamaal on doonororgani järjekorras umbes 12 000 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles