Ukraina peaminister sõidab Moskvasse suhteid siluma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina liikumise Nastup põletas möödunud nädalal pealinnas Kiievis protestiks Vene kaupu.
Ukraina liikumise Nastup põletas möödunud nädalal pealinnas Kiievis protestiks Vene kaupu. Foto: SCANPIX

Ukraina valitsusjuht Mõkola Azarov sõidab Moskvasse arutama ühistegevuse võimalusi seoses Euroopa Liiduga sõlmitava vabakaubandusleppega.

«26. augustiks on peaministril plaanitud töövisiit Moskvasse. Arutusele tulevad kahepoolsete suhete aktuaalsed küsimused,» teatas täna Ukraina peaministri pressisekretär Vitali Lukjanenko.

Ta täpsustas, et kõne alla tuleb Ukraina ühistegevus Venemaa, tolliliidu ja SRÜ riikidega Euroopa Liiduga assotsieerumisleppe ja vabakaubandusleppe sõlmimise järel.

«Meie seisukoht seisneb selles, et ei saa neid kaht vabakaubandustsooni vastandada. Ukraina jaoks on nad mõlemad tähtsad ning seetõttu tuleb maksimaalselt, partneritele kohasel viisil kooskõlastada kõiki režiime, mis tekivad ühe ja teise vabakaubandustsooni toimimise puhul. Ega nad oma olemuselt vastandu, mõlemad rajanevad ju Maailma Kaubandusorganisatsiooni printsiipidele,» selgitas Lukjanenko.

Tema sõnul kavatseb Azarov Moskvas kindlasti arutada probleeme, mis tekkinud Ukraina eksportööridel Venemaa tolliga.

Vene president Vladimir Putin hoiatas neljapäeval, et kui Ukraina allkirjastab assotsiatsioonileppe Euroopa Liiduga, võib Moskva juhitav tolliliit kaaluda kaitseabinõude kehtestamist.

«Kui meie naabrid liiguvad ELiga tollirežiimi märkimisväärse liberaliseerimise suunas ... , siis peavad tolliliidu riigid mõtlema kaitsemeetmete peale, selline võimalus on olemas,» sõnas Putin.

Putini nõunik Sergei Glazjev on varem ajalehele Vesti öelnud, et kui Ukraina allkirjastab assotsiatsioonileppe ELiga, peab Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliit karmistama tolliprotseduure Ukrainaga ja lõpetama temaga vabakaubandussuhted.

Ukraina tööandjate liit teatas eelmisel nädalal, et Vene piiril on kinni peetud kõik Ukraina kaubad ja ilma selgitusteta allutatud põhjalikule kontrollile.

Venemaa on Ukraina suurim kaubanduspartner, kuhu läheb ligi veerand ekspordist.

Moskva püüab survestada Ukrainat Tolliliiduga ühinema. Kiiev on seni keeldunud, kuna loodab allkirjastada novembris vabakaubandusleppe ja poliitilise assotsiatsioonileppe ELiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles