Briti kurikuulus lapstapja vabanes teist korda ennetähtaegselt vanglast

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dateerimata politseifoto alaealisest tapjast Jon Venables'ist.
Dateerimata politseifoto alaealisest tapjast Jon Venables'ist. Foto: SCANPIX

Briti ühe kurikuulsamas mõrvaloos süüdimõistetu vabastati uuesti vanglast ja talle anti juba neljas uus identiteet, teatas täna Briti meedia. Nimelt vapustas Suurbritanniat 1993. aasta veebruaris kaheaastase James Bulgeri tapmine, võika teo panid toime kaks kümne-aastast poissi.

Briti tabloidi Sun teatel vabastati üks toonastest mõrvaritest, nüüdseks 31-aastane Jon Venables selle aasta juulis saladuskatte all vanglast. Sinna oli ta sattunud 2010. aastal, kui tema arvutist leiti lastepornot, kirjutas Guardian.

Tapetud lapse ema Denise Fergus nimetas Venables’i ühiskonnale ohtlikuks. «Nad oleks pidanud ta pikaks ajaks luku taha panema,» sõnas Fergus täna Sun'ile.

1993. aasta veebruaris röövisid Venables ja tema sõber Robert Thompson Bootle’i kaubanduskeskusest kaheaastase James Bulgeri. Nad viisid lapse kõrvalisse kohta raudtee ääres, kus loopisid teda kivide ja tellistega ning peksid raudlattidega .Lõpuks viskasid poisid lapse keha raudteele, lootes, et sellest ülesõitev rong jätaks juhtunust mulje kui õnnetust. 

Bulgeri mõrva eest veetis Venables kaheksa aasta vanglas. Ta vabanes ennetähtaegselt  2001. aastal. Pärast vabanemist tekkisid Venables'il alkoholi- ja narkoprobleemid, lisaks muutus ta käitumine antisotsiaalseks. Lõpetuseks avaldas ta ka sõpradele oma tegeliku identiteedi. Kui politsei teda enneaegse vabanemise tingimuste rikkumise pärast kinni võttis, leidsid võimud mehe arvutist 102 ebasündsat fotot lastest, mida ta oli levitanud.

Nüüd vabanedes anti Venables'ile juba neljas uus identiteet. Esimest korda anti see talle alaealiste kinnipidamisasutusse karistust kandma saates, teine kord 2001. aastal sealt  vabanedes. 2010. aastal uuesti vangi sattudes sai ta taas uue nime ja nüüd vanglast vabanedes jällegi.

Briti ajalehe Daily Mail teatel on iga uus identiteet läinud riigi maksumaksjatele maksma ligi 250 000 naela (295 600 eurot), Venables’i viimase vabanemisega on selleks kokku kulunud pea miljon naela (üle 1,2 miljoni euro).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles