Venemaalt pärit raha pesu kahtluse tõttu on alustatud mitu menetlust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene 1000-rublased rahatähed
Vene 1000-rublased rahatähed Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Seoses kahtlusega, et Venemaalt pärit raha pestakse Eesti finantsasutustes on alustatud mitu kriminaalmenetlust.


«Viimasel paaril aastal oleme õiguskauitseorganitesse saatnud mitu antud teemasse puutuvat materjali,» ütles rahapesu andmebüroo järelvalvetalituse juht Arnold Tenusaar E24-le.


«Ka momendil on arvestatav summa kahtlast raha arestitud,» lisas ta. «Kuna jõustunud kohtuotsuseid veel pole, ei saa midagi rohkemat öelda.»

«Kahju, et kolleegide avaldus oli nii üldsõnaline ja faktivaene,» kommenteeris Tenusaar Vene föderaalse finantsmonitooringu ameti Rosfinmonitoring hiljutises aruandes esitatud väidet, et maksudest kõrvalehoidjad on alates selle aasta algusest kandnud Balti riikides tegutsevate pankade arvetele 295 miljardit rubla (104 miljardit krooni) Venemaalt pärit raha.

«Rosfinmonitoring on pöördunud meie poole erinevate päringutega, sealhulgas ka off-shore firmade kohta. Oleme kõigile päringutele ammendavalt vastanud ning meid on tänatud põhjalike vastuste eest,» kirjeldas Tenusaar koostööd Vene kolleegidega.

Tema sõnul välispäringute statistika näitab, et viimasel ajal on Venemaa rahade teemadel koostöö muutunud tihedamaks.

Eesti rahapesu andmebüroo saatis Venemaale päringuid tänavu esimese kuue kuuga 30, kogu eelmise aasta jooksul aga 23. Venemaalt saabus Eesti rahapesu andmebüroole tänavu esimese kuue kuuga päringuid 7, kogu eelmise aasta jooksul 26.

«Koostööd Venemaaga takistab fakt, et maksukuriteod ei ole Venemaal rahapesu eelkuriteoks ning vastavalt sõlmitud lepingule ei vaheta Rosfinmonitoring teavet maksukuritegude puhul,» lausus Tenusaar.

«Meie poolt tuvastatud kahtlastest summadest Venemaalt või Vene päritoluga summadest Lätist oleme päringu näol teavitanud ka Venemaa kolleege. Tihti jäävad aga vastused napiks ja pigem just sel põhjusel, et tegemist on maksudest kõrvalehoidmisega,» selgitas ta.

«Me usume, et koostöö sõlmitud lepete piires on tõhus,» lisas Tenusaar samas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles