Loomad lähevad Euroopasse

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Selle loo kirjutas Andrus Kivirähk Euroopa Liitu astumise auks, niisiis on tegemist puhtakujulise juhunovelliga. Kõigepealt ilmus «Retk» Loomingus, hiljem ühes jutukogus, uusväljaande teeb eriliseks Peeter Lauritsa ja Andres Rõhu suurejooneline kujundus.

Mitte raamat, vaid kunstiobjekt, tulevane bibliofiile hulluks ajav haruldus.

Teraapia, mitte action

Berk Vaher heitis ette, et lugu on liig sirgjooneline, ei anna Saksa jänestele ega Prantsuse kassidele mingit võimalust. Etteheide tepsiks, kui tegemist oleks seiklusjutuga, paraku kuulub Kivirähki lugu hoopis filosoofilise proosa valda. Tegemist on ideedraamaga, teraapilise teosega, mitte action’iga.

Meenutame hirme, mis valdasid eestlasi enne euroliitu astumist: maa müüakse välismaalastele maha, Brüsseli bürokraadid hakkavad seadusi tegema. Kõhklused on põhjendatud, hirme toidab ajalugu, enam kui kord on läänest siia röövima ja põletama tuldud.

Kui Kivirähk saadab kolm kodumaist kiskjat – hunt Tambeti, karu Manivaldi ja ilves Uku – uljalt Euroopat laastama ja laseb Pariisist Pere Lachaise`i kalmistult üles kaevatud Frederick Chopini sääreluudest karu trummile uued sääreluud teha, saavad eestlased vähemalt vaimus revanši. Meil pole vaja Euroopat karta, hoopis Euroopa peaks kartma meid.

Nagu öeldud

Ning elu näitab, et kirjanikul oli õigus. Eestlased käivad Euroopas edasi-tagasi nagu oma kodus. Ärimehed eesotsas Sõõrumaaga ostavad Marbellas maid ja maju kokku, Siim Kallas teeb Saksa jänestele ning Prantsuse kassidele seadusi, väljamaa orkestrid tantsivad Eri Klasi ja Arvo Pärdi pilli järgi.

Suhkrutrahviga läks tõesti natuke kehvasti, aga kui hoolsasti taotlusi kirjutada, on raha tagasisaamine eurotoetuste kaudu tundide küsimus. Ilves on president, Hunt kamandab Tallinki, karu lööb trummi. Värise, Vana Maailm.

Raamat

Andrus Kivirähk

«Retk läbi Euroopa»

Eesti Keele Sihtasutus 2006

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles