NASA teadlased avastasid Saturni ümbert hiiglasliku rõnga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kujutis avastatud rõngast.
NASA kujutis avastatud rõngast. Foto: AP / Scanpix

USA kosmoseagentuuri (NASA) teadlased avastasid Saturni ümbert peaaegu nähtamatu rõnga, mis on nii suur, et selle täitmiseks läheks vaja miljard Maad.


Rõnga läbimõõt on sama suur kui asetada üksteise kõrvale 300 Saturni, vahendas

CNN

.

«See on üks hiiglaslik rõngas,» ütles Virginia ülikooli astronoom Anne Verbiscer, kes koos kahe teise teadlasega täna teadusajakirjas Nature avastusest pikemalt kirjutab.

Paljud ilmselt imestavad, miks läks teadlastel nii kaua aega, et midagi nii suurt avastada. Põhjus seisneb selles, et rõngas koosneb jääst ja tolmukübemetest, mis on üksteisest niivõrd kaugel, et isegi «kui sa rõnga sees seisaksid, ei teaks sa selle olemasolust,» kirjeldas Verbiscer.

Lisaks ei jõua Saturnini eriti palju päikesevalgust ning seetõttu ei peegelda rõngale ka palju valgust. Rõnga avastas hoopis NASA Spitzeri kosmoseteleskoop, mis märkas soojuskiirguse abil rõnga jäiseid tolmukübemeid, mille temperatuur on umbes 80 kelvinit ehk -193 kraadi.

Teadlaste hinnangul moodustus rõngas pärast Saturni kuu Phoebe'i kokkupõrkeid komeetidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles