Seagripp on USAs nõudnud üle 3900 inimelu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

21. sajandi esimene gripipandeemia ehk rahvakeeli seagripp nõudis Ühendriikides aprillist oktoobrini ametliku statistika kohaselt 3900 inimelu.


Kui tavalisel gripihooajal sureb grippi keskmiselt 82 last aastas, siis tänavu on USA tervishoiuametnike kinnitusel ohvrite hulgas 540 last, vahendas Reuters.

Haiguste kontrolli ja ennetuskeskuse (CDC) teatel on A-viirusesse nakatunud 22 miljonit ameeriklast, neist 98 000 on haiglaravil. Seejuures põeb haigust kaheksa miljonit last, kellest 36 000 on haiglas.

Tavaline gripihooaeg nõuab keskmiselt 36 000 ameeriklase elu, haiglasse satub keskmiselt 200 000 inimest. Seejuures on haigusele vastuvõtlikumad eakamad inimesed. Koguni 90 protsendil neist, kes satuvad haiglasse ja haiguse tagajärjel surevad on vanust üle 65 eluaasta, kuid gripiviiruse A/H1N1 puhul on vastuvõtlikumad just lapsed ja noored.

«Mida me näeme 2009. aastal on enneolematu,» ütles CDC esindaja Anne Schuchat gripistatistikat kommenteerides. Näitajad on umbes neli korda suuremad varasemast statistikast, mille kohaselt oli USAs poole aastaga surnud uude grippi üle 1000 inimese.

Schuchat rõhutas, et pandeemia pole hullemaks muutunud, kuid märkis samas, et andmete kogumine grippi põdevate ja nakkusesse surnud inimeste kohta võtab aega. Seejuures põhineb neljapäeval avalikustatud statistika vaid 10 osariigi detailsetel andmetel.

Schuchati hinnangul jätkub pandeemia tõenäoliselt ka talvel ja kevade algul. «Meil seisab ees pikk gripihooaeg,» tõdes Schuchat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles