Prokurör: Tool tahtis suurendada oma mõju Arcos

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Tallinna prokurör Maria Sutt ütles e24-le, et Toomas Tooli eesmärgiks oli oma mõjuvõimu suurendamine Arco Varas.


See oli ka kõik, mida Sutt oli enne kohtuistungit valmis ütlema Tooli ja teda abistanud börsimaakleri Karoly Kirberi tegevuse motiivide kohta. Prokuratuur süüdistab neid Arco Vara aktsiaga manipuleerimises.

«Manipuleerimine on see, kui tehinguid tehakse börsil aktsiahinna kujundamise eesmärgiga,» lausus Sutt. «Tool ja Kimber müüsid Arco Vara aktsiaid selleks, et viia aktsia hind teatud piirini.»

Sutt märkis, et börs eeldab, et hind kujuneb nõudmise ja pakkumise vahekorras, antud juhul aga käitusid Tool ja Kimber kuritegelikult, kui püüdsid hinda jõuga alla suruda.

Toomas Tooli (45) süüdistatakse selles, et olles oma abikaasa volitatud esindaja, andis ta ajavahemikul 14.-21.07.2008 SEB panga maaklerile Karoly Kirberile (30) telefoni teel tehingukorraldused müüa oma abikaasa kontol olevad aktsiad suurtes kogustes ajas järjest madalama hinnaga. Sellise tegevuse eesmärgiks oli viia AS Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 eurot, mis andis Toolile võimaluse mõjutada teisi Arco Vara suuraktsionäre otsuste tegemisel.

Kirjeldatud viisil pandi müüki ligikaudu 500 000 aktsiat, mille tagajärjeks oli kunstliku hinnapiiri tekkimine ja negatiivne surve aktsia hinnale. Sellise kavatsetud mõjutamise tulemusel viidi börsil kauplejad eksitusse Arco Vara aktsia tegeliku väärtuse osas ja aktsia hind langes 22.07 2008 börsipäeva lõpul 0,55 EUR piirini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles