Baltimaade esindaja Ronis: Läti on nagu üle aia rippuv õun

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased oma rahvuslippudega.
Lätlased oma rahvuslippudega. Foto: Reuters / Scanpix

Läti on viimasel ajal muutunud provotseerivalt nõrgaks, leiab Aivis Ronis, kes on Baltimaade esindaja NATO uut strateegilist kontseptsiooni koostavas tarkade meeste kogus ning lõunanaabrite endine suursaadik NATO juures ja Ameerika Ühendriikides.

 

Ronise hinnangul on Läti nagu üle aia rippuv õun, mille igaüks võib haarata, kirjutab uudistevõrk LETA. «Meie nõrkus ei tohi saada provokatsiooniks teisele,» hoiatas ta. «Majanduslik julgeolek on meie vastutusel.»

Ronis rõhutas, et liitlased ei kahtle Läti väärtuses – neil on suurepärased diplomaadid ja sõdurid. Samas on tema hinnangul probleem see, kuidas tulla kriisist välja nii, et Läti oleks jätkuvalt toimiv ELi ja NATO liige ning mitte ainult toimiv, vaid ka suuteline täitma oma osa ühises julgeoleku- ja välispoliitikas.

Tema sõnul pole aga kahtlust selles, et päevast, kui Läti liitus NATOga, on allianss olnud valmis seda riiki ka kaitsma. Washingtoni lepingu artikkel viis, mis ütleb, et rünnakut ühe NATO liikme vastu käsitletakse rünnakuna tervele alliansile, on kohane ka tänapäeval ning Läti on sellega rahul, lisas Ronis. Samas leidis ta, et selliste moodsate julgeolekuohtude puhul, nagu näiteks küberrünnakud ja kliimamuutused, pole artikkel viie rakendamine vajalik.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles