Obama: USA hoiab Süüria osas varuks sõjalised meetmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles täna, et on valmis andma diplomaatiale võimaluse Süüria kriis lahendada, kuid nurjumise puhuks hoitakse varuks sõjalised meetmed.

USA välisminister John Kerry ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov jõudsid Genfis kokkuleppele Süüria keemiarelvavarude rahvusvahelisele kontrollile allutamises. Tegemist on Venemaa plaaniga, et hoida ära USA karistusrünnak Damaskuse režiimile keemiarelvade kasutamise eest.

«Meil on vaja konkreetseid tegusid, mis näitaksid, et Assadil on keemiarelvade loovutamisega tõsi taga,» ütles Obama iganädalases pöördumises.

«Aga kuna see plaan tekkis alles USA usutava sõjalise ähvarduse peale, säilitame me oma sõjalise valmiduse piirkonnas, et Assadi režiimi surve all hoida.»

Venemaa plaan veenis Obamat loobuma kavandatud sõjalistest sammudest vastuseks 21. augusti keemiarünnakule Damaskuse eeslinnades, milles Washington süüdistab president Bashar al-Assadi režiimi.

Obama rõhutas, et Genfi kõnelusi ei saa kasutada venitamistaktikana ning Süüria režim ja Venemaa peavad täitma lubaduse keemiarelvad rahvusvahelisele kontrollile allutada, et seejärel hävitada.

«Sellega saavutaksime oma eesmärgi - heidutada Süüria režiimi keemiarelvi kasutamast, kahandada nende võimet neid kasutada ja anda selgelt teada, et maailma jaoks ei ole nende kasutamine vastuvõetav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles