Lavrov: Damaskuse keemiarünnak oli fabritseeritud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Damaskuse keemiarünnak 21. augustil fabritseeriti, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov tänases usutluses telekanalile Rossija 1.

«Selleks ajaks, kui (Vene ja USA) presidendid Peterburis G20 tippkohtumise raames kokku said, oli olnud juba mitu keemiarünnakut, seal hulgas segane 21. augusti juhtum, mis meie arvates oli selgelt fabritseeritud,» rääkis minister.

«Selle kohta on hulgaliselt tõendeid kohapealsetelt ekspertidelt, Euroopa ja USA ekspertidelt, seal hulgas kaheteistkümnelt Pentagoni ja CIA eruohvitserilt, kes saatsid president Barack Obamale avaliku kirja, et seletada, kuidas see juhtum võltsiti.»

Lavrovi sõnul on rünnaku taga «halvad inimesed, kes kasutasid ulatuslikult mürgiseid keemikaale, et kutsuda esile kättemaksurünnak režiimile ja veeretada tema õlule vastutus keemiarelva kasutamise eest, ehkki see olnuks täiesti ebaloogiline, nagu president Vladimir Putin on korduvalt öelnud».

«Meie oleme seisukohal, et seda tegid mässajad,» ütles ta.

Süüria keemiarelvade rahvusvahelisele kontrollile allutamise ja hävitamise ideed kommenteerides ütles Lavrov, et nii Venemaale kui USA-le tegi tõsist muret võimalus, et keemiarelvad satuvad üha ägeneva kodusõja jätkudes valede inimeste kätte.

Lavrovi sõnul ei suhelnud keemiaarsenali osas kokkuleppe saavutamiseks Süüria võimudega mitte ainult Vene pool, vaid ka Ühendriigid.

Putin ja Obama olid üksmeelsel seisukohal, et «olgu kodusõda või mitte, mis on muidugi kohutav, aga kui keemiarelvad satuvad terroristide kätte, ja neid tegutseb seal rohkesti - Al Qaeda, Jabhat al-Nursa, Iraagi ja Levandi Islamiriik ja veel pool tosinat -, kui nad saavad keemiaarsenali oma valdusse, siis on oht kogu maailmale tohutu».

Lavrov lisas, et seda tajudes andsid presidendid talle ja USA välisministrile John Kerryle ülesande Süüria keemiarelvade hävitamise plaan välja töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles