Kreeka neonatsipartei ähvardas oma saadikud parlamendist tagasi kutsuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldse Koidiku vastu protestijad selle aasta algul Ateenas.
Kuldse Koidiku vastu protestijad selle aasta algul Ateenas. Foto: SCANPIX

Nurkasurutud Kreeka paremäärmuslik erakond Kuldne Koidik, kelle tegevusel hoiab silma peal riigi luureteenistus ja kelle tegevusega seoses on algatatud uurimine, üritab kõigutada Kreeka poliitmaastiku stabiilsust oma parlamendisaadikute tagasikutsumisega.

Kuldse Koidiku niisugune samm tooks kaasa kordusvalimised 15 piirkonnas üle riigi. «Me kasutame põhiseaduse raames kõiki seaduslikke vahendeid, et kaitsta oma poliitilist au,» lausus erakonna esimees Nikos Michaloliakos ajakirjanikele eile hilisõhtul. «Kõik on lahtine. Kui riik peaks langema ebastabiilsuse keerisesse, vastutavad need poliitilised jõud, kes praegu Kuldset Koidikut demoniseerivad,» lisas ta.

Kordusvalimised võivad kõigutada peaminister Antonis Samarase võimuliitu, kel on 300-kohalises parlamendis 155 kohaga napp enamus.

Erakonna tegevuse suhtes on algatatud juurdlus seoses 34-aastase hiphoppari Pavlos Fyssase surnukspussitamisega 18. septembril.

Valitsuse kõneisik Simos Kedikoglou ütles täna, et uurimine Kuldse Koidiku suhtes viiakse lõpule kahe nädala jooksul ja paremäärmuslastest rahvaesindajaid võidakse kutsuda tunnistusi andma.

Hetkel on Kuldsel Koidikul parlamendis 18 saadikukohaga esindatus 15 piirkonnast. Küsitluste järgi toetab erakonda hetkel seitse protsenti valimisõiguslikest kodanikest, mistõttu võib erakond kordusvalimiste korral kaotada isegi kõik parlamendikohad.

Varem sisserännanute peksmisega seostatud erakond on oma sidemeid Fyssase tapnud Giorgos Roupakiasega täielikult eitanud ja nimetab toimuvat laimukampaaniaks, ehkki ajakirjanduses on avaldatud 45-aastasest veokijuhist fotosid, kus too viibib erakonna üritustel.

Hiphoppari tapmine on vallandanud Kreekas protestiliane. Teisipäeval tuli Ateenas vähemalt 10 000 inimest tänavatele meelt avaldama. Rahvahulk võttis suuna Kuldse Koidiku peakorterile ning tekkis kähmlus protestijaid tõkestada üritanud politseinikega.

Kuldne Koidik valiti esmakordselt parlamenti 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles