Austria võimukoalitsioon kindlustas enamuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werner Faymann ja Michael Spindelegger.
Werner Faymann ja Michael Spindelegger. Foto: SCANPIX

Austria kaks peamist tsentriparteid kogusid pühapäeval peetud üldvalimistel piisava toetuse, et säilitada senine võimukoalitsioon, selgus esialgsetest ametlikest tulemustest.

Kantsler Werner Faymanni sotsiaaldemokraadid (SPÖ) said 27,1 protsenti häältest, mis on halvim tulemus alates 1945. aastast ning 2,2 protsendipunkti vähem kui eelmistel valimistel 2008. aastal.

«Viimased neli aastat on olnud rasked ajad. Majanduskriisi tõttu olid paljud meetmed vajalikud,» ütles Faymann pühapäeva hilisõhtul.

Konservatiivne Rahvapartei (ÖVP), mis on olnud SPÖ-ga koalitsioonipartner alates 2008. aastast, kogus 23,8 protsenti häältest ehk samuti 2,2 protsendipunkti vähem kui viis aastat tagasi.

Heinz-Christian Strache juhitav immigratsioonivastane ja euroskeptiline paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ) jäi kolmandaks 21,4 protsendi häältega, mis aga tähendas 3,9 protsendipunkti suurust tõusu 2008. aastaga võrreldes.

Roheliste partei sai 11,5 protsenti häältest ehk 1,1 protsendipunkti rohkem kui eelmistel valimistel.

Parlamenti pääsesid ka kaks uustulnukat - 81-aastase Austria-Kanada miljardäri Frank Stronachi erakond Team Stronach 5,8 protsendiga ning liberaalne Uus Austria (NEOS) 4,8 protsendiga,

Neljaprotsendist valimiskünnist ei suutnud ületada Allianss Austria Tuleviku Eest (BZÖ), mille asutas Jörg Haider 2005. aastal, kui ta Vabadusparteist lahku lõi. BZÖ kogus 3,6 protsenti häältest. Eelmistel valimistel toetas erakonda 10,7 protsenti valijatest.

Sotsiaaldemokraadid saavad 183-kohalises parlamendis 53 ja Rahvapartei 46 kohta - kokku 99 mandaati.

See tähendab, et kantsler Faymannil ei jää muud alternatiivi, kui jätkata suurkoalitsiooni Rahvaparteiga, seda juhul, kui konservatiivid ei püüa moodustada liitu paremäärmuslaste ja Stronachiga.

ÖVP liider Michael Spindelegger ütles pühapäeva õhtul, et «kõik on võimalik» ning ta on «avatud kõnelusteks igaühega».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles