Haitil võis hukkuda ÜRO rahuvalve juht

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haitit eile tabanud laastava maavärina ohvrite seas võib olla palju ÜRO töötajaid, nende seas ka rahuvalvemissiooni tuneeslasest tsiviiljuht, kes viibis maailmaorganisatsiooni peakompleksis, mis täielikult kokku varises.


Prantsuse välisminister Bernard Kouchner tunnistas RTL raadiojaamale, et kardetavasti võisid hukkuda kõik, kes viibisid ÜRO peahoones, nende seas ka Hedi Annabi ja tema lähikond, vahendas AFP.

ÜRO stabilisatsioonimissiooni MINUSTAH koosseisus teenib Haitil umbes 9000 inimest, neist 1200 on brasiillased. Peamaja viiel korrusel töötas tavaliselt 200-250 inimest. Maavärinas said aga kannatada ka teised ÜRO hooned.

Esialgu on info kahjustuste ja ohvrite kohta veel katkendlik. Samas on kindel, et kahjud on suured ning maailma riigid teatavad üksteise järel abi ja päästemeeskondade lähetamisest Haiti suunas.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kinnitas, et vähemalt viis inimest on ÜRO kohaliku peamaja rusudes hukkunud. Ka üks Filipiini diplomaat kinnitas, et viiekorruselise hoone rusudest on leitud surnukehi. Samas on väidetavalt osa kannatanuid pääsenud ka eluga.

MINTUSTAHi juhi Annabi ja tema asetäitja kohta veel andmeid ei ole.

ÜRO kultuuri- ja noorteagentuur UNESCO teatas, et vähemalt 14 selle üksuse töötajat on veel kadunud. Kadunud on ka paarsada hotellis Montana elanud välismaalast.

Brasiilia kinnitas varem, et neli selle riigi rahuvalvajat on surnud, viis brasiillast vigastatud ja veel teadmata arv kadunud.

Jordaania on teatanud kolme rahuvalvaja hukkumisest ja veel 21 vigastada saamisest.

Hiina riigimeedia teatel jäi ka kaheksa selle riigi sõdurit rusude alla ja veel kümmekond on teadmata kadunud.

Samal ajal arvatakse, et kokku võib eilne seitsmemagnituudine maavärin olla röövinud tuhandete haitilaste elud. Port-au-Prince'i ümbruses elab kaks miljonit inimest.

Saareriigi pealinnas on kokku on varisenud nii vaesed pilpakülad, luksushotellid kui ka presidendipalee. Punase Risti andmetel mõjutab katastroof kuni 3 millionit inimest.

Kouchner kinnitas varem, et Haiti president Rene Preval pääses varingust eluga ja helistas Prantsuse suursaadikule.

Port-au-Prince'is on viimastel andmetel surnud aga kohalik katoliku kiriku peapiiskop Joseph Serge Miot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles