Iisrael tunnistas fosforpommide kasutamist Gazas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel 2009. aasta jaanuaris Gaza sektori põhjaosas Beit Lahiyas tehtud pildil püüab palestiinlasest tsiviilisik pääseda ÜRO kooli lähistelt ohutumasse paika.
Sel 2009. aasta jaanuaris Gaza sektori põhjaosas Beit Lahiyas tehtud pildil püüab palestiinlasest tsiviilisik pääseda ÜRO kooli lähistelt ohutumasse paika. Foto: SCANPIX

Iisrael teatas, et tegi kahele kõrgele sõjaväelasele märkuse, mis puudutas Gaza sektoris 2008. aasta detsembris alanud operatsioonis keelatud valge fosfori pommide kasutamist.


Iisrael võttis lubamatu relva kasutamise omaks uurimisraportis, mis on juudiriigi vastus ÜRO inimõiguste uurija Richard Goldstone´i kriitilisele raportile. Septembris avalikustatud Goldstone´i raport kritiseeris teravalt nii Iisraeli kui Palestiina äärmusrühmitust Hamas, kuid oli juudiriigi suhtes märksa karmim.

Samas ei avalikustanud Iisrael ohvitseride isikuid ning ei täpsustanud, kas brigaadikindralit ja koloneli üleastumiste eest ka karistati, vahendas BBC News.

Väidetavalt kasutas Iisraeli armee valget fosforit sisaldavaid ja raskeid põletushaavu tekitavaid mürske Gaza sektori põhjaosas asuva Beit Lahiya linna lähistel.

Inimõigusorganisatsioonid Human Rights Watch ja Amnesty International on süüdistanud Iisraeli armeed valge fosfori kasutamises tsiviilelanikkonna vastu, mis on rahvusvaheliste lepingutega vastuolus. Iisraeli armee on varem väitnud, et sõjategevuses kasutati rahvusvahelise seadusega lubatud lõhkelaenguid.

1980. aastal sõlmitud ja kolm aastat hiljem jõustunud Genfi konventsiooni järgi on fosforpommide kasutamine tsiviilelanikkonnaga piirkondades keelatud. Siiski pole raskeid põletushaavu tekitava relva kasutamine lahingutegevuse käigus suitsukatte tekitamise eesmärgil keelatud. Fosforitükid põlevad aga nahaga kokkupuutumisel edasi ja võivad põleda kuni luudeni.

Varem on Iisrael tunnistanud valge fosfori pommide kasutamist sõjas Liibanoniga 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles