Kiiruskaamera trahviotsusega «skeemitamine» võib tuua karmima karistuse

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Politsei kinnitusel ei ole internetis levinud skeemide abil võimalik tulevikus kiiruskaamera abil määratud trahvidest pääseda ning halvimal juhul võib riiki petta üritav juht veelgi raskema karistuse saada.

Kiiruskaamerate teemal avaldatud lugude kommentaarides leidus möödunud nädalal erinevaid teooriaid, kuidas kiiruseületajad trahvidest tulevikust pääseda võiksid. Küll mainiti seal näiteks internetis müüdavate Läti kodanike isikuandmete kasutamist «tankistina» aga ka näiteks mitmekümne isiku andmete esitamist politseile, kes kõik kiiruskaamera fotole jäänud auto kasutajateks on volitatud. Sel moel üritaksid rikkujad trahvi menetlemise kulud nii kõrgeks ajada, et politsei loobuks selleks.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitseosakonna operatiivbüroo juhi Alo Kirsimäe kinnitusel ei ole selliste skeemidega võimalik trahvist pääseda. Selle asemel võib inimest oodata hoopis veelgi suurem trahv või pikaks ajaks juhiloata jäämine.

Andmete eest vastutab auto omanik, liisingauto puhul vastutav kasutaja

Kirsimäe sõnul saadetakse esialgu hoiatus, kuid lähitulevikus juba trahviteade esmalt lubatud sõidukiirust ületanud mootorsõiduki registrijärgsele omanikule või kui registrisse on kantud vastutav kasutaja, siis just talle. Viimane kehtib eelkõige liisinguautode puhul.

Kirsimäe rõhutab, et liiklusseaduse kohaselt  on sõidukiomanik füüsiline või juriidiline isik, kellele omandiõiguse alusel sõiduk kuulub. Sõidukiomanik peab tagama talle kuuluva sõiduki õige kasutamise, tehnilise korrasoleku ja nõuetekohase hoidmise.

«Kui mootorsõiduki omanik annab mootorsõiduki kasutada teisele isikule, peab ta säilitama mootorsõiduki kasutada andmise ajal ja sõiduki kasutamise volikirja tähtaja lõppemisest kuue kuu jooksul järgmised andmed: mootorsõidukit kasutanud isiku ees- ja perekonnanime; mootorsõidukit kasutanud isiku aadressi, juhiloa numbri ja sünniaja või isikukoodi,» selgitas Kirsimäe.

Väärteomenetluse seadustiku  järgi vabaneb sõiduki vastutav kasutaja või omanik vastutusest, kui teatab mootorsõiduki trahviteates nimetatud ajal sõidukit kasutanud füüsilise isiku ees- ja perekonnanime, aadressi, juhiloa numbri ja sünniaja või isikukoodi.

Samuti võib sõiduki omanik esitada ametliku kinnituse selle kohta, et enne teatises nimetatud teo toimepanemise aega on pädevale ametiasutusele esitatud tõendid õigusvastasust välistava asjaolu esinemise kohta.

Sõidukit kasutanud isiku andmete varjamine esitamata jätmine toob trahvi

Sõidukit kasutanud isiku andmete mitteesitamine toob füüsilisele isikule kaasa rahatrahvi kuni 3000 krooni ja juriidilisele isikule kuni 6000 krooni. Samuti vastutab juht reaalset toimepandud kiiruseületamise eest, mis erinevalt minimaalsest hoiatustrahvist  võib olla kuni 12 000 krooni ja tuua kaasa ka juhtimisõiguse äravõtmise.

«Karistamise küsimuse otsustamisel tugineb politsei kiiruskaamera poolt tehtud salvestisele, millele jäädvustatav isik on üldjuhul üheselt tuvastatav. Politseil on kahtluse korral võimalik väga erinevatest andmekogudest kontrollida isiku samasust, kes on jäädvustatud kiirust ületava sõiduki roolis,» selgitas Kirsimäe nentides, et see välistab kommentaarides mainitud Läti kodanike kasutamise nii-öelda tankistidena.

«Kui visuaalsel vaatlusel selgub, et fotol kujutatud isik on samastatav isikuga, kes on sõiduki omanikuks vastutavaks kasutajaks või on ta eelnevalt saanud karistada selle sõiduki juhtimise eest, on tegu valeandmete esitamisega. Sellisel juhul alustatakse üldmenetlust, milles on trahvimäärad kordades kõrgemad kuni juhtimisõiguse äravõtmiseni välja,» lisas Kirsimäe.

Liisingauto korral on trahviteate adressaadiks vastutav kasutaja, kelleks võib olla nii füüsiline, kui ka juriidiline isik. Seadus kohustab vastutavat kasutajat teadma, kellele ta sõiduki kasutamiseks andis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles