Kataloonias avaldasid meelt kümned tuhanded Hispaania ühtsuse toetajad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Barcelonas.
Meeleavaldus Barcelonas. Foto: SCANPIX

Kümned tuhanded inimesed avaldasid eile Hispaania autonoomses piirkonnas Kataloonias riigi rahvuspüha puhul meelt Hispaania ühtsuse toetuseks.

Hispaania territoriaalset terviklikkust pooldavad meeleavaldajad kogunesid Barcelonas Kataloonia väljakule ligi kuu aega pärast seda, kui iseseisvusmeelsed korraldasid Hispaaniast lahkulöömise toetuseks inimketi.

«Vaikiv enamus on katkestanud vaikuse. Inimkett iseseisvuse toetuseks ei ole ainus tõetruu pilt Katalooniast,» ütles meeleavalduse korraldaja Alicia Sánchez-Camacho.

Linnaametnike sõnul osales meeleavaldusel 30 000 inimest, korraldajad hindasid rahvahulga suurust 160 000-le.

Kataloonia kavandab järgmisel aastal iseseisvusreferendumit, millele Madrid ägedalt vastu seisab. Septembris moodustasid sajad tuhanded inimesed iseseisvuse toetuseks läbi kogu Kataloonia 400 kilomeetri pikkuse inimketi. Arvamusuuringute kohaselt toetab iseseisvumist umbes pool Kataloonia 7,5 miljonist elanikust

Hispaania peaministri Mariano Rajoy sõnul oleks Kataloonia iseseisvusreferendum põhiseadusevastane.

Kataloonia autonoomse piirkonna president Artur Mas, kes hoidub hoolikalt sõna «iseseisvus» kasutamast, arutas enda sõnul 29. augustil teemat Rajoyga. «Oleme valitsusega dialoogis, kuid ma kahtlen sügavalt, kas see osutub tulemuslikuks, sest ma ei näe keskvalitsuse poliitilist tahet,» lausus Mas.

Katalooniat on pikka aega peetud Hispaania majanduse mootoriks, kuid viimastel aastatel on piirkond kannatanud majanduslanguse käes.

Hispaania rahvuspüha tähistatakse päeval, mil Christoph Kolumbus 1492. aastal esmakordselt Ameerikasse jõudis.

Madridis korraldati rahvuspüha puhul sõjaväeparaad, mille võttis oma isa Juan Carlose asemel vastu kroonprints Felipe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles