Brasiilia valitsus läheb peatselt üle krüpteeritud e-kirja süsteemile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Dilma Rousseff.
Brasiilia president Dilma Rousseff. Foto: SCANPIX

Brasiilia teatas eile otsusest käivitada krüpteeritud e-kirja süsteem, et kaitsta valitsuse kirjavahetust USA ja teiste riikide spionaaži eest.

President Dilma Rousseff avalikustas süsteemi rakendamise pühapäeval vastuseks meedia paljastustele Washingtoni ulatusliku küberspionaaži kohta Brasiilia vastu, mis tuli ilmsiks tänu Ühendriikide riikliku julgeolekuameti (NSA) endisele analüütikule Edward Snowdenile.

«President Rousseff soovib seda süsteemi juurutada kogu föderaaladministratsioonis,» ütles kommunikatsiooniminister Paulo Bernardo ajakirjanikele. Ministri sõnul töötab föderaalne andmetöötlusteenistus (SERPRO) parasjagu välja e-kirja süsteemi uut versiooni, mis peaks tegevusvalmis saama novembris.

Rousseff ütles suhtlusvõrgustikus Twitter, et Brasiilia valitsus vajab asutustevahelise side osas suuremat turvalisust. «See on esimene samm privaatsuse laiendamise ja ametliku kirjavahetuse puutumatuse tagamise suunas,» märkis riigipea.

Rahandusministeeriumi haldusalasse kuuluv SERPRO on välja arendanud turvalise süsteemi maksudeklaratsioonide internetis esitamiseks ja tegeleb passide valmistamisega.

Rousseff otsustas möödunud kuul ära jätta oktoobrisse kavandatud USA-visiidi, kui tuli ilmsiks Washingtoni nuhkimise ulatus Brasiilia järele.

Lisaks mõistis ta Ühendriikide elektroonilise spionaaži hukka ka oma kõnes ÜRO peaassambleel.

Brasiilia päevaleht Globo paljastas Snowdeni lekitatud dokumentidele tuginedes, et NSA kuulas pealt Rousseffi suhtlust oma nõunikega ja tema telefonikõnesid. Lisaks tuli ilmsiks, et Washington kogus miljonite brasiillaste e-kirjade metaandmeid ning nuhkis riikliku energiafirma Petrobrasi järele.

Brasiilia võimude teatel nuhkis riigi kaevandus- ja energiaministeeriumi järele «majanduslikel ja strateegilistel kaalutlustel» ka Kanada luure.

Rousseff on teatanud, et Brasiilia korraldab järgmise aasta aprillis interneti haldamise teemal rahvusvahelise konverentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles