Eestlased Filipiinidel: maavärin tabas keset hommikuidülli

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärinas purunesid Boholi saarel mitmed koloniaalajastust pärinevad kirikud.
Maavärinas purunesid Boholi saarel mitmed koloniaalajastust pärinevad kirikud. Foto: SCANPIX


Eestlanna Birgit Naur elab Filipiinidel Boholi saarel, kus asus tänahommikuse vähemalt 93 inimelu nõudnud maavärina epitsenter, ning jagas Postimehega emotsioone ärevatest sündmustest.


«See oli hommikul kaheksa paiku, olime just hommikusöögi lõpetanud, mees istus kohvitassiga terrassil ning äkki kuulen, et klaasid värisevad. Mõtlesin alguses, et see on tuuleiil või torm, sest siin on väga tugevad tuuled ka,» meenutas naine telefonis.

«Ma ei saanud alguses üldse aru, mis toimub, ent äkki mees karjus õuest, et me kõik majast välja tuleks. Poiss mängis parasjagu oma toas legodega, temal kukkusid need maha ning ta ei mõistnud, mis toimub. Jooksime välja, vaatasime, kuidas meie ja naabrite majad kõik rapuvad. See oli päris jube tunne, mitte midagi ei ole teha ka, maa rapub jalge all ja majad ümberringi. See kestis ilmselt mõned minutid.»

Saarel puudub siiani elekter, mida esialgu õhtuks tagasi lubati, ning paadiühendus teiste saartega on katkenud – maavärinas said tugevaid purustusi sadamad. Pool päeva puudus ka lennuühendus.

«Just pool tundi tagasi oli järjekordne järeltõuge, mis ei olnud vist nii tugev kui maavärin ise, ent järeltõukeid on oodata veel ka õhtul ning kohalike sõnul veel terve nädala,» rääkis Naur.

«Natuke hirmus on, ma ei ole varem maavärina olukorras olnud. Ei tea, mida oodata, kas tuleb elekter tagasi, millal tuleb. Inimesed ei julge minna tagasi oma majadesse, vaid istuvad igaks juhuks kodude ees. Meie külas nähtavaid purustusi ei ole, aga Boholi keskel olevad turismiatraktsioonid on küll kokku varisenud, samuti seal asuvad koloniaalajastust pärinevad kirikud,»

Anda küla Boholi saarel asub tänase maavärina epitsentrist 40 kilomeetri kaugusel ning Naur ei olnud kuulnud, et nendel lähikonnas keegi viga oleks saanud. Saar asub teistest saartest ümbritsetud alal, mistõttu taifuunid sinna enamasti ei jõua ning tegelikult on ka maavärinad seal üsna harvad – viimane leidis kohalike sõnul aset ligi 25 aastat tagasi.

Eestlanna Birgit Naur kolis koos abikaasa ja kahe lapsega Anda külla Filipiinidel möödunud aasta oktoobris ning aitab MTÜs Anda Kidz kohalike laste ja perede elu paremaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles