Rahvusvahelisi pettusi korraldanud mehed astuvad kohtu ette

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone.
iPhone. Foto: AP Photo / Scanpix.

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses Harju maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse 16 isikut rahvusvahelises kelmuses ja rahapesus.

Süüdistuse kohaselt kasutas 25-aastane Marcus koos 27-aastase Tomi ning 38-aastase Ainiga Soomes registreeritud ettevõtet Asmel Rakennus OY kelmuse toimepanemiseks.

Süüdistatavad tegid kõik, et jätta tulevastele klientidele vale ettekujutus tegutsevast ja usaldusväärsest ettevõttest. 2009. aasta mais võeti ühendust ühe Bulgaarias ja ühe Hollandis asuva ettevõtetega ning pakuti müügiks Apple I-phone telefone hinnaga ligikaudu 6000 krooni telefoni eest.

Ettevõtted soovisid osta kumbki 500 telefoni ning kandiski mõlemad Asmel Rekennuse pangaarvele 199 000 EURi. Telefonid kannatanuteni aga kunagi ei jõudnud ning raha neile ei tagastatud.

Väljapetetud raha saatsid Marcus, Tom ja 26-aastane Elari vara ebaseadusliku päritolu varjamise eesmärgil edasi teise nende poolt kontrollitava Soomes registreeritud ettevõtte Tenolar OY pangaarvele. Sealt edasi kanti osa rahast juba Eestisse, kus see võeti sularahas välja.

Marcust ja Tomi süüdistatakse kelmuses varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel, mis on toime pandud suures ulatuses ja grupi poolt. Marcusele lisandub veel süüdistus korduva kuriteo toimepaneku eest, sest tema on kelmuse eest ka varem kohtulikult karistatud.

Samuti süüdistatakse Marcust ja Tomi rahapesus – kelmuse toimepanemise tulemusel saadud vara ülekandmises ning rahaliste vahendite tõelist omandiõigust saladuses hoides eesmärgiga varjata vara ebaseaduslikku päritolu – grupi poolt ja suures ulatuses. Ka rahapesu eest on Marcust varem karistatud.

Jürit ja Aini süüdistatakse kelmusele kaasaaitamises.

31-aastast Jannot, 32-aastast Taivot, 38-aastast Valerit, 50-aastast Aleksanderit, 34-aastast Aleksandrit, 39-aastast Hindrekut, 31-aastast Serkot, 30-aastast Karolit, 29-aastast Maariot, 28-aastast Markot, 36-aastast Urmast ja 23-aastast Jürit süüdistatakse rahapesus.

Süüdistuse kohaselt kandsid või korraldasid kaasosalised väljapetetud raha erinevate firmade arvetele ning võtsid selle hiljem sularahas välja, eesmärgiga varjata kelmuse toimepanemise tulemusena omandatud raha ebaseaduslikku päritolu.

Jannot süüdistatakse ka ilma vastava kohustusliku dokumendita narkootilist/psühhotroopset ainet  sisaldava ravimi Eestisse toimetamise katses.

Kriminaalasja raames on kannatanud esitanud tsiviilhagi summas üle 6,7 miljoni Eesti krooni. Tsiviilhagi ja konfiskeerimise tagamiseks on arestitud erinevatele süüdistatavatele kuuluvat ja läbiotsimistel leitud sularaha ning süüdistatavaga seotud isikule kuuluv sõiduk.

Kriminaalasja uurimiseks oli Eesti ja Soome vahel moodustatud ühine uurimisrühm. Kuriteos süüdistatavad astuvad kohtu ette Eestis.

Kriminaalmenetluse kohtueelset uurimist viis läbi politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitsei osakond, endise nimega keskkriminaalpolitsei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles