Asepeaminister: Süüria rahukonverents on lähemal kui eales varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria asepeaminister Qadri Jamil.
Süüria asepeaminister Qadri Jamil. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelised läbirääkimised Süüria konflikti lahendamiseks võivad aset leida järgmisel kuul, teatas täna Süüria asepeaminister, kinnitades, et kauaoodatud rahukonverents on lähemal kui eales varem.

Pressikonverentsil Moskvas uuriti asepeaminister Qadri Jamililt, kas rahukõnelused toimuvad juba novembris või lükati need detsembrisse, mispeale mees kinnitas, et need võivad toimuda juba 23.-24. novembril.

Venemaa ja lääneriike esindav USA on juba pikemat aega ärgitanud Süüria president Bashar al-Assadi ligi kaks ja pool aastat kestnud ja 115 000 inimelu nõudnud konflikti lõpetamiseks läbirääkimiste laua taha istuma ning diplomaatilist lahendust leidma.

Konverents Genf-2 pidi esialgu toimuma juba mais, ent seda on pidevalt edasi lükatud.
«Me oleme Genf-2 toimumisele lähemal kui eales varem,» kinnitas Jamil pärast kõnelusi Venemaa välisministriga, ent lisas, et kuupäevad on siiski veel vaid hüpoteetilised. Ta kinnitas, et rahukonverentsile enam alternatiivi pole.

«Praeguseks ei saa ühtegi Süüria kriisi aspekti enam selleta lahendada,» sõnas ta ning lisas, et kõnelused peavad hoidma ära ka välissekkumise.

«See [rahukonverents] viib poliitilise protsessi käivitumise ja vägivalla lõppemiseni,» oli ta kindel. «Me ei saa öelda «seesam avane» ning poliitiline protsess käivitub kohe,» nentis ta samas.

Süüria opositsioonilise Rahvuskoalitsiooni rohkearvulisima esindaja, Süüria Riikliku nõukogu juht teatas aga, et tema liikumine kõnelustel ei osale.

Jamili kinnitusel ei mõjuta see otsus aga rahukonverentsi toimumist.

«Süüria Rahvuskoalitsiooni otsus Genf-2 kohtumisel mitte osaleda ei mõjuta konverentsi toimumisaega ega formaati,» sõnas Jamil uudisteahentuuri RIA Novosti andmetel ning lisas, et tõenäoliselt mõtlevad nad veel ka ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles