Hõimupäevad algasid vastuvõtuga Riigikogus

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Juku-Kalle Raid

Soomeugri hõimupäevade raames võtsid Riigikogu esimees ja Riigikogu Soome-ugri toetusrühma esimees Juku-Kalle Raid täna vastu soomeugri väikerahvaste delegatsiooni. Vastuvõtule olid tulnud komide, maride, udmurtide, mordvalaste ning ingerlaste esindajad.

Igal aastal toimuv soome-ugri hõimupäevad on loodud tutvustamaks soome-ugri rahvaste kultuure, paljudes kohtades üle Eesti toimuvad arvukad kontserdid, etendused, näitused ja seminarid. Ene Ergma märkis vastuvõtukõnes, et näeb Euroopat kohana, kus pole kohta ainult suurtele, vaid ka väikestele rahvastele ning kultuuridele. «Piltlikult öeldes tahaks ma, et Euroopa oleks nagu lilleaed, kus kasvab palju erinevaid ilusaid lilli, mitte ühtlane võilillepõld, kus kõik äravahetamiseni üksteisele sarnanevad,» mainis Ene Ergma.

«Mul on äärmiselt hea meel, et hõimupäevad toimuvad, sealjuures iga aastaga järjest suuremas maastaabis,» märkis Juku-Kalle Raid. «Siin ei saada sellest võibolla täpselt arugi, kui oluline sündmus see on just Venemaal elavate väikeste soomeugri keelte ja kultuuride jaoks. Olles kõik soome-ugri territooriumid läbi sõitnud, võin kinnitada, et siinpoolne toetus on neile ääretult tähtis ning süstib julgust ja optimismi, mida on Putini-Venemaa rahvaste jaoks väga-väga vaja.»

Kohtumisest võtsid lisaks Ergmale ja Raidile osa ka haridusminister Jaak Aaviksoo ning soome-ugri toetusrühma liikmed Mart Nutt ja Andres Herkel. Raidi initsiatiivil tähistatakse lisaks Eestile soomeugri hõimupäevi riikliku pühana ka Ungaris, kus vastav otsus võeti vastu neli kuud tagasi.

Laupäeval, 19. oktoobril tähistatakse Eestis hõimupäeva riikliku tähtpäevana, mil heisatakse riigilipud. Laupäeval kell 17 on Tallinnas Mustpeade majas aga hõimupäevade lõppkontsert, kus on traditsiooniliselt väljas rahvusseltside info- ja suveniiriletid ning pakutakse ka sugulasrahvaste suupisteid. Kontsert lõpeb tantsutoaga, kus saab ka publik kaasa lüüa. Enne Tallinna peakontserti toimub sel päeval rahvusraamatukogus ka rahvusvaheline konverents. Hõimupäevade üritused toimuvad üle Eesti ka paljudes koolides ja rahvamajades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles