Araabia riigid kutsuvad saude Julgeolekunõukokku jääma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

Araabia riigid pöördusid ÜRO Julgeolekunõukogu kohast loobunud Saudi Araabia poole palvega võtta oma otsus tagasi.

Saudi Araabia liidrid peaksid «säilitama Julgeolekunõukogu liikmesuse ja jätkama vapralt meie teemade kaitsmist eelkõige Julgeolekunõukogu kõnetoolis,» teatasid suursaadikud laupäeval erakorralisele kohtumisele järgnenud pöördumises.

Saudi Araabia loobus reedel ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohast, kuhu riik oli päev varem valitud, süüdistades Julgeolekunõukogu «topeltstandardites ja suutmatuses lahendada maailma konflikte».

«Saudi Araabial ei jää muud üle, kui loobuda Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohast kuni kogu reformitakse ning sellele antakse vahendid oma ülesannete täitmiseks ja vastutuse kandmiseks maailmarahu ja julgeoleku säilitamisel,» teatas välisministeerium avalduses.

Avalduses ei täpsustatud, missuguseid uuendusi Saudi Araabia ootab.

Avalduses seisis veel, et Julgeolekunõukogu ei ole suutnud viimastel kümnenditel lahendada Palestiina-Iisraeli konflikti ega muuta Lähis-Ida vabaks massihävitusrelvadest.

ÜRO Peaassamblee valis neljapäeval järgmiseks kaheks aastaks Julgeolekunõukogu mittealalisteks liikmeteks peale Saudi Araabia veel Leedu, Nigeeria, Tšaadi ja Tšiili. 193-liikmelisel Peaassambleel ei avaldanud viie riigi kandidatuurile vastuseisu ükski maailmaorganisatsiooni liige.

Koht Julgeolekunõukogus on riikide seas väga kõrges hinnas, kuna see annab võimaluse väljendada oma seisukohti olulistes maailmarahu ja -julgeolekut puudutavates küsimustes, nagu näiteks Süüria kriis, Iraanile ja Põhja-Koreale kohaldatavad sanktsioonid ning ÜRO rahuvalveoperatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles