Ajaleht: Põhja-Koreas lasti maha Lõuna-Korea TV-d vaadanud inimesi

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea hiigelsuur lipp sõjaväeparaadil Pyongyangis.
Põhja-Korea hiigelsuur lipp sõjaväeparaadil Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas hukati selle kuu alguses avalikult ligi 80 inimest, neist suur osa oli vaadanud Lõuna-Korea telesaateid, kirjutab Lõuna-Korea konservatiivne ajaleht JoongAng Ilbo.

Ajaleht tsiteerib ühte nimetuks jääda soovinud allikat, kelle väitel viidi 3. novembril taolisi hukkamisi läbi seitsmes linnas. Neist igas ühes lasti maha kümmekond inimest.

Allikas on tuttav Põhja-Korea sisepoliitikaga ja ta külastas seda riiki hiljuti.

Näiteks riigi idaosas Wonsani sadamalinnas ajasid kohalikud ametivõimud staadionile kokku ligi 10 000 inimest, et nad vaataksid, kuidas salk relvastatud mehi laseb maha kaheksa inimest. Nii rääkis üks pealtnägijatest ajalehe JoongAng Ilbo allikale, vahendab The Times of India.

Enamus mahalastutest olid millalgi vaadanud Lõuna-Korea teleprogramme ja seriaale. Mõned mõisteti aga surma amoraalsete tegude tõttu, näiteks prostitutsiooni pärast.

Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis taolist näidishukkamist läbi ei viidud.

Lõuna-Korea pealinnas Soulis paiknev uudisteportaalil Daily NK, mida toimetavad Põhja-Korea põgenikud ja millele on suur allikate võrgustik, pole taolistest hukkamistest mingit teavet.

Üks teine veebiportaal North Korea Intellectual Solidarity kirjutas aga mitu kuud tagasi, et Põhja-Korea plaanib avalike hukkamiste lainet. «Režiim kardab ilmselt võimalikke muutusi inimeste meelelaadis ja püüab seda ennetada neid hirmutades,» rääkis portaali esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles