Vene peasanitaararst: HIV on omandanud Venemaal epideemia mõõtmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiinitöötaja võtab HIV-test tegemiseks verd.
Meditsiinitöötaja võtab HIV-test tegemiseks verd. Foto: SCANPIX

HIV-i nakatumise tase Venemaal tõuseb ja on omandanud epideemia mõõtmed, hoiatab tarbijakaitseameti juht ja peasanitaararst eile avaldatud aruandes.


Selle aasta jaanuarist septembrini on registreeritud 45 000 uut HI-viirusega nakatumise juhtumit. Seda on 7,1 protsendi võrra rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil, ütles peasanitaararst Anna Popova.

«100 000 elaniku kohta on viirusekandjaid 361,6,» sõnas ta. «HIV-ikandjad moodustavad 0.88 protsenti vanuserühmast 15-49 eluaastat.»

Kõige hullem on olukord Kemerovo, Sverdlovski, Tomski, Novosibirski, Samara, Irkutski, Tjumeni ja Omski oblastis, Permis ja Handi-Mansi autonoomses ringkonnas.

Nakatumise peapõhjus on narootiliste ainete veeni süstimine, see moodustab 57,8 protsenti kõigist juhtumitest. Järgmisel kohal on heteroseksuaalsed vahekorrad 40,3 protsendiga. Naisi on viirusekandjate hulgas 281 500 ehk 36,6 protsenti.

Popova hoiatas, et epideemia on hakanud levima nn ohustatud elanikkonnarühmadest ühiskondlikult aktiivsete tööeas inimeste hulka.

Rospotrebnadzor teatas möödunud aastal, et selle aja jooksul, kui Venemaal HIV-i ja aidsi kohta andmeid on kogutud, on aidsi surnud 109 000 inimest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles