USA saadik Moskvas: kahe riigi suhetes kaaluvad plussid raskused üles

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine suursaadik Venemaal Michael McFaul.
USA endine suursaadik Venemaal Michael McFaul. Foto: SCANPIX

USA-Vene suhetes kaalub positiivne agenda raskused üles, ütles Ühendriikide suursaadik Venemaal Michael McFaul laupäeval.

«Praegu kaaluvad ühised huvid ja väljakutsed üles meie erimeelsused,» ütles McFaul USA-Vene diplomaatiliste suhete taastamise 80. aastapäeval Interfaxile.

«Tuumarelvade leviku tõkestamisest koostööni regionaalsetel teemadel nagu Afganistan, Iraan, Põhja-Korea, Süüria ning Lähis-Ida rahuprotsess, ühendavad Ühendriike ja Venemaad julgeolekuhuvid,» märkis diplomaat.

USA president Franklin D. Roosevelt teatas 1933. aasta 16. novembril, et Washington soovib sõlmida diplomaatilised suhted Nõukogude Liiduga. Vastav lepe sõlmiti päev hiljem.

«17. november 1933 on meie suhetes teetähiseks, kuid seda kuupäeva ei tohiks mõista diplomaatiliste suhete sõlmimisena, vaid nende taastamisena, sest Ühendriikide sidemed Venemaaga ulatuvad 18. sajandisse,» rääkis ta.

McFauli sõnul on kahe riigi suhted alates diplomaatiliste suhete taastamisest 1933. aastal olnud sügavad ja sündmusterohked, millesse on jäänud nii koostöö kui ka vastasseisu perioode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles