Aftonbladet: põgenikud sõitsid Rootsi parvlaeva Estonia külmutuskonteineris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisiparvlaev Estonia.
Reisiparvlaev Estonia. Foto: SCANPIX

Afganistanist pärit noor naine Marjan Firooz rääkis Aftonbladetile oma perekonna teekonnast Rootsi, mille viimane osa möödus reisiparvlaeva Estonia külmutuskonteineris.

Tänane ajaleht Aftonbladet kirjutab kolme põgeniku värvikast teekonnast Rootsi. Neist üks on seotud Eestiga.

24-aastane Marjan Firooz peitis end koos ema ja vennaga reisiparvlaeva Estonia külmutuskonteineris. Afganistanist pärit perekonna teekond Skandinaaviasse kulges läbi Pakistani, Usbekistani, Venemaa ja Eesti.

Noor naine saabus Rootsi veebruaris 1994. aastal.

«Isa oli teeninud 20 000 Rootsi krooni, nii palju pidi maksma meie smugeldamine Moskvast tema sugulaste juurde Saksamaale. Ta oletas, me me saame sõita bussi või veokiga, kuid see osutus konteineriks, mis oli täis Iraagist, Afganistanist ja Kurdistanist pärit põgenikke. Ma mäletan, et seal oli jääd sees. Ma arvan, et seda kasutati tegelikult toidu vedamiseks.»

Jää sulas aeglaselt ja nii tekkis konteinerisse Marjani kinnitusel lomp. «Meie, lapsed oksendasime ja roojasime. Inimesed sattusid paanikasse, kuna hapnik hakkas lõppema ja seega kõik karjusid ning nutsid. Seal oli paar noorukit, kes püüdsid tekitada konteinerisse avasid. Neil õnnestus kangutada lahti mingi klapp ja sealt kaudu tuli õhku sisse.»

Marjani sõnul otsustas ema minna koos tema üheaastase väikevennaga avausele lähemale, kuna väikemees hakkas minestama.

«Ta on mulle rääkinud, et kõik olid nii paanikas ja hakkasid teda lööma, kui ta edasi nihkus. Siis jõudis ta avauseni ja äkitselt avati konteiner teiselt poolt. Keegi pardal olnutest oli kuulnud hääli ja nii nad meid leidsidki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles