Meedia: Vene palgasõdurid võitlesid Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvastased tankidega Idlibi provintsis Põhja-Süürias.
Süüria valitsusvastased tankidega Idlibi provintsis Põhja-Süürias. Foto: SCANPIX

Vene meedia teatel peeti Venemaal kinni kaks isikut, keda kahtlustatakse palgasõdurite saatmises Süüriasse, kus viimased võitlesid president Bashar al-Assadi poolel.

Kahe kahtlusaluse tabamisest teatas telekanal Rossija-24, mille teatel korraldati Vene palgasõdurite saatmist Süüriasse Hong Kongis registreeritud ettevõtte Slavonic Corps Limited Company kaudu. Süüdimõistmisel ähvardab kahte kahtlusalust kuni kaheksa-aastane vabadusekaotus.  

Süürias võitlevatest Vene palgasõduritest oli juba varem kirjutanud Vene veebiportaal fontanka.ru. Viimase andmetel lubasid värbajad sõduritele maksta 4000 dollarit kuus Süüria elektrijaamade valvamise eest. Väidetavalt oli sellisel kaval ka Kremli toetus.

Süüriasse jõudes asus nn «Slaavi korpus» aga teenima eraarmees, mis sattus sõja eesliinile ja mille liider on president Assadi lähedane toetaja. Väidetavalt varustati pataljoni võitlejad vananenud lahingutehnikaga, näiteks 70 aasta vanuste õhutõrjerelvade, 1943. aastast pärinevate miinipildujate ja roostes T-62 tankidega.

Pataljoni ühe liikme Aleksei Maljuta sõnul kaotas ta ühe operatsiooni käigus oma dokumendid, mis hiljem Süüria ülestõusnute poolt leiti. Seejuures olid ülestõusnud esimesed, kes Vene palgasõduritest Süürias avalikult rääkisid.

Väidetavalt saadeti palgasõdurid Süüriast tagasi kodumaale ilma palgata. Venemaal sattusid nad aga Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) huviorbiiti. Viimane pole taolisi väiteid aga kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles