Rootsi politsei saab järjest enam avaldusi seksuaalkuritegude kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Minu keha ei ole avalik omand,» teatab plakat vägistamisvastasel meeleavaldusel Bogotas. Seal protestiti muuseas ka väidete vastu, justkui oleks napimalt riietatud naine ohvriks langemises ise süüdi.
«Minu keha ei ole avalik omand,» teatab plakat vägistamisvastasel meeleavaldusel Bogotas. Seal protestiti muuseas ka väidete vastu, justkui oleks napimalt riietatud naine ohvriks langemises ise süüdi. Foto: SCANPIX

Rootsi politseile valmistab muret noorte inimeste lõtv suhtumine seksuaalkuritegudesse, mis omakorda on kaasa toonud vägistamiste arvu kasvu viimastel aastatel.


Ainuüksi Stockholmi lõunapoolsetest eeslinnadest on tänavu teatatud 90 seksuaalrünnakust, mille ohver oli alla 18 aasta vana. Politseinike sõnul pole nad mitte kunagi näinud nii palju avaldusi vägistamiste, eriti grupivägistamiste kohta.

«Tundub, nagu oleks hall ala selle vahel, mis sobib ja mis on kriminaalne, muutunud veel hallimaks,» tunnistas politseinik Mihajlo Mrdjen ajalehele Dagens Nyheter. «Ma ei liialda, kui tunnistan, et mõnikord tunnen ülekuulamistel hirmu.»

Mrdjeni sõnul on ta täheldanud üldist suhtumise muutumist seksi – rootsi noored heidavad seksi üle nalja rohkem kui iial varem. Selline suhtumine kombinatsioonis survega, mida tütarlastele avaldavad nende meessoost sõbrad, mängib ka oma osa seksuaalkuritegude sagenemises.

Politsei on täheldanud ka seda, et tihti pole küsimus mitte ainult füüsilises vägivallas, vaid lisandub ka digitaalne element: ohvreid filmitakse ja sunnitakse seejärel nende suguaktide internetti riputamisega ähvardades veel samasuguseid akte sooritama.

Mrdjeni sõnul ei saa paljud noored mehed isegi aru, et panevad toime seksuaalkuritöö. Näiteks ei mõista paljud, et ka oraalseksile sundimine on vägistamine.

Asitõendite puudumisel tihti aga lõpuks sellistele tegudele karistusi ei järgne.

Samas oletatakse, et võib-olla pole sagenenud mitte seksuaalkuritööd, vaid hoopiski nende järel politseisse pöördumine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles