Ukraina parlament nõuab aruannet protestijate laialiajamise asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina parlament nõuab valitsuselt aruannet meeleavaldajate jõuga laialiajamise asjaoludesse laupäeva varajastel tundidel Kiievi Iseseisvuse väljakul.

«Demonstrantide metsik ja põhjendamatu peksmine päästis valla avaliku ärkamise või vähemalt seni ükskõikseks jäänud rahva ärkamise,» ütles ülemraada rahvusliku julgeoleku ja kaitsekomisjoni esimees Volodõmõr Lõtvõn.

«Inimesed tulid tänavatele ajendatuna soovist toetada valitsust, kes oli kaks aastat väitnud, et Euroopa integratsioon on vajalik ja pälvinud sellega üle 50 protsendi kodanike toetuse,» lisas ta.

Lõtvõni sõnul on peaminister Mõkola Azarov ja president Viktor Janukovitš «miilitsa julma tegevuse avalikult hukka mõistnud, kuid ei ole suutnud näidata üles samasugust kiirust kõrgete ametnike vastutusele võtmisel».

«Prokuratuuri algatatud uurimise tulemuste äraootamine tähendaks pingete õhutamise jätkamist. Praegune poliitiline kriis nõuab kiireid poliitilisi otsuseid. Hetkeolukorras oleks parem ülereageerida, kui teha midagi post factum (pärast sündmust),» ütles ta.

Lõtvõni sõnul on vastuvõetamatud üleskutsed blokeerida valitsusasutusi, kuulutada välja ennetähtaegsed presidendi- ja parlamendivalimised ja saata laiali valitsus. «Praegusel kriisiajal sõltub palju ülemraadast. Parlament peab ühekoos kõigi ministritega ära kuulama valitsuse aruande meeleavaldajate laialiajamise asjaoludest, ettevalmistustest assotsiatsioonileppe sõlmimiseks Euroopa Liiduga, Vilniuse tippkohtumise tulemustest ja Ukraina majanduslikust olukorrast. Selle raporti põhjal peaks ülemraada tegema ettepanekuid muudatusteks valitsuse koosseisus ja hindama valitsuskabineti vastutust,» rääkis rahvaesindaja.

Ukraina miilitsa hinnangul on Bankova tänaval presidendi administratsiooni hoone juures miilitsa ja maski kandvate meeleavaldajate vahel puhkenud kokkupõrgetes viga saanud ligi 100 korrakaitsjat. Meeleavaldajad on hõivanud Kiievi linnapea residentsi ja ametiühingute hoone.

Kiievis kestavad igapäevased valitsusvastased meeleavaldused juba enam kui nädal aega alates sellest, kui Janukovõtš otsustas loobuda assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimisest ELiga suhete edendamise kasuks Venemaaga.

Opositsiooni valitsusvastasele meeleavaldusele Kiievi Iseseisvuse väljakul kogunes pühapäeval erinevatel andmetel kümneid tuhandeid inimesi. Opositsioonijuhid on eitanud massimeeleavalduse seost kähmlustega Bankova tänaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles