Saksa uuelt valitsuselt langes saladuskate

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa esimene naissoost kaitseminister Ursula von der Leyen (vasakul) ja liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa esimene naissoost kaitseminister Ursula von der Leyen (vasakul) ja liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa välisministriks saab taas Frank-Walter Steinmeier, teatas täna kantsler Angela Merkeli uus koalitsioonipartner sotsiaaldemokraatlik partei (SPD).

Steinmeier oli välisminister ka Merkeli esimeses valitsuses aastail 2005-2009 ning juhtis aastail 1999-2005 eelmise kantsleri Gerhard Schröderi valitsusbürood.

Sotsiaaldemokraadid kiitsid eile parteisisese hääletusega heaks suurkoalitsiooni moodustamise Merkeli konservatiividega, kõrvaldades viimase takistuse tema kolmandalt ametiajalt.

SPD esimees Sigmar Gabriel hakkab asekantsleriks ja saab mõjuvõimsa majandus- ja energiaministeeriumi portfelli.

Saksamaa saab ka oma esimese naiskaitseministri - sellele ametikohale astub kristlik demokraat Ursula von der Leyen.

22. septembril toimunud üldvalimistel saavutas Merkel küll veenva võidu, kuid konservatiividel jäi valitsuse moodustamiseks enamusest napilt puudu ja nad olid sunnitud pöörduma suure koalitsiooni sõlmimiseks sotsiaaldemokraatide poole.

Valitsuskõnelused olid rasked ja vältasid ligi kaks kuud. Need tipnesid SPD sisehääletusega. Võimuliitu toetasid SPD liikmetest 76 protsenti, hääletusest võttis osa ligi 78 protsenti erakonna 475 000 liikmest.

Rahvusringhäälingu teine telekanal ZDF avaldas reedel küsitlustulemused, mille kohaselt tervitab 49 protsenti sakslastest suurkoalitsiooni ning 33 protsenti on selle vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles