Põhja-Korea meedia arhiividest on kustutatud tuhandeid artikleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea vastu suunatud meeleavaldusel Soulis näidati ka diktaatori Kim Jong-uni pildiga karikatuure.
Põhja-Korea vastu suunatud meeleavaldusel Soulis näidati ka diktaatori Kim Jong-uni pildiga karikatuure. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea väljaanded on riigijuht Kim Jong-uni tädimehe Jang Song-thaeki hukkamise järel kustutanud oma veebilehtede arhiividest kümneid tuhandeid artikleid.

Ametliku uudisteagentuuri KCNA internetileheküljelt on haihtunud ligi 35 000 koreakeelset artiklit ning veel 65 000 hispaania, inglise, mandariini ja jaapani keeles, ütles Pyongyangi meediat jälgiva vabaühenduse NK News analüütik Frank Feinstein.

Valitseva Töölispartei häälekandja Rodong Sinmuni arhiividest on kustutatud ligi 20 000 artiklit, lisas ta.

KCNA arhiivis on hetkel kõige vanemad kättesaadavad artiklid oktoobrist 2013.

Praeguse seisuga pole selge, kas artiklid on kustutatud lõplikult, kuid samm järgneb Kimi mõjuvõimsa tädimehe Jangi hukkamisele.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap edastas varem, et Jang eemaldati Põhja-Korea peamisel telekanalil näidatud dokumentaalfilmist. «Nad on tegutsenud läbimõeldult,» ütles Feinstein NK Newsile.

«Otsus puudutab kogu riigimeediat, mistõttu langetati see tõenäoliselt igast üksikust agentuurist kõrgemal,» sõnas ta.

Teise, anonüümsust palunud eksperdi sõnul «lisab artiklite kustutamine täiendavat müra Põhja-Koreaga seonduva segaduse kakofooniasse». «Minu esialgne reaktsioon on šokk niisuguse sammu äärmuslikkuse üle, kuid on selge, et tegemist on hoolikalt ettevalmistatud otsusega.»

Jangi peeti Põhja-Korea tähtsuselt teiseks meheks ja riigi majanduspoliitika autoriks. Tema tagandamine ja reedel avalikustatud hukkamine on tekitanud küsimusi, kas Pyongyang jätkab poliitikat, mille eesmärk on riigi elatustaseme tõstmine.

Põhja-Korea valitseva dünastia pikaajaliseks niiditõmbajaks peetud Jang aitas kogenematul Kimil juhipositsiooni kindlustada, kui too 2011. aastal oma isa Kim Jong-ili surma järel võimule tuli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles