Saksamaa parlament kinnitas Merkeli kolmandaks ametiajaks kantsleriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (vasakul) andis täna parlamendi ees ametivande.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (vasakul) andis täna parlamendi ees ametivande. Foto: SCANPIX


Saksa parlament kinnitas täna senise valitsusjuhi Angela Merkeli kolmandaks ametiajaks kantsleriks.


Merkeli kandidatuuri toetas parlamendi alamkojas bundestagis 462, vastu oli 150 ja hääletamisel ei osalenud üheksa rahvaesindajat.

«Ma aktsepteerin hääletustulemust ja tänan teid usalduse eest,» sõnas Merkel.

Valitsusjuht suundub nüüd president Joachim Gaucki juurde, kes ta ametisse kinnitab, ning naaseb seejärel ametivande andmiseks parlamenti.

Kantsler peaks parlamendi ees kõnega esinema homme ja sõitma seejärel Pariisi kõnelustele Prantsuse presidendi François Hollande'iga.

Päev varem olid Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) ja sotsiaaldemokraadid (SPD) allkirjastanud võimuleppe.

Merkel nimetas lepet heaks aluseks Saksamaa tuleviku kujundamisel.

Allkirjadeni jõuti kolm kuud pärast 22. septembri valimisi, mis andsid CDU-le ja selle Baieri sõsarparteile CSU veenva võidu.

Konservatiividel jäi aga absoluutsest enamusest napilt puudu ja kuna senine võimukaaslane Vabad Demokraadid (FDP) jäi esimest korda parlamendist välja, olid nad sunnitud pöörduma koalitsiooni sõlmimiseks vasakopositsiooni poole.

Valitsuskõnelused sotsiaaldemokraatidega olid rasked ja vältasid ligi kaks kuud. Need tipnesid detsembri alguses SPD sisehääletusega, mis andis uuele koalitsioonile ülekaaluka heakskiidu.


Sotsiaaldemokraadid saavad 14-liikmelises valitsuses kokku kuus, Merkeli CDU viis ja CSU kolm ministrikohta.

Merkel on Saksamaad juhtinud alates 2005. aasta sügisest. Aastatel 2005-2009 juhtis ta samuti kahe suurpartei koalitsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles