Prantsusmaal kadus Põhja-Korea diktaatori vennapoeg

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni poolvend Kim Jong-nam.
Kim Jong-uni poolvend Kim Jong-nam. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni vennapoeg Kim Han-sol, kes õppis Prantsusmaal Le Havre’i tehnikaülikoolis, on pärast Põhja-Korea teise mehe Jang Song-thaeki hukkamist kadunud.

Kaks päeva pärast Jangi hukkamist ehk 14. detsembril kadus 19-aastase Kim Han-soli nimi ülikooli ühiselamu postkastilt, kirjutab Lõuna-Korea ajaleht DongA Ilbo.

Kui Lõuna-Korea ajakirjanik külastas noorukit päev varem ehk 13. detsembril, oli tema nimi postkastil täiesti olemas. Ajakirjaniku pidasid seal kinni viis Prantsuse politseinikku, kelle üliõpilased olid teatanud ülikoolilinnakus viibivast Aasiast pärit mehes, kes tunneb huvi Kim Han-soli vastu.

Politseinikud küsisid, kas ajakirjanik on pärit Põhja-Koreast ja palusid tal näidata passi, elamisluba ning pressikaarti.

Kim Han-sol asus Prantsusmaale õppima selle aasta augustis. Pärast seda on ta mitu korda jäänud Lõuna-Korea ajakirjanike kaamerasilma ette.

Lõuna-Korea meedia oletustel on noor mees silmapiirilt kadunud turvalisuse kaalutlustel.
Kim Han-soli isa on Põhja-Korea eelmise juhi Kim Jong-ili vanim poeg ja riigi praeguse diktaatori Kim Jon-uni vend Kim Jong-nam, keda on peetud perekonna mustaks lambaks.

Jang Song-thaek ja tema abikaasa tegelesid Kim Jong-nami kasvatamisega, kui see oli alles väike. Jang toetas teda ka siis, kui mees elas juba välismaal.

Pärast seda, kui Kim Jong-il oli välistanud oma vanima poja võimaliku mantlipärijana, kolis perekond Macausse. Pärast poolvenna võimule saamist kolisid nad sealt ära, elades Hiinas ja Singapuris.

Põhja-Korea riiklik ajaleht Rodong Sinmun tõdes hiljuti, et «inimene, kes suudab kõhklematult tõsta relva oma liha ja vere vastu, on tõeline põhimõttekindel mees». See väide suurendas muret Kim Jong-nami ja tema poja turvalisuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles