Põhja-Korea on uuesti käivitamas plutooniumi tootmist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea Yongbyoni tuumauuringute keskus
Põhja-Korea Yongbyoni tuumauuringute keskus Foto: SCANPIX

USA John Hopkinsi ülikooli Korea uuringute instituudi avaldatud satelliitpiltide andmetel võib Põhja-Korea olla käivitamas seni suletud olnud tuumauuringute keskuse reaktorit.

Põhja-Korea on sel aastal mitmel korral ähvardanud tuumaprogrammi laiendamisega, edastab Helsingin Sanomat.

«Värsketel satelliitfotodel on näha Yongbyoni uurimiskeskuse reaktori aktiveerimist, mis võib olla märk plutooniumi tootmisest,» edastasid John Jopkinsi ülikooli asjatundjad.

Põhja-Korea viis oma kolmanda tuumakatsetuse läbi selle aasta veebruaris. See katse oli võimsam kui 2006. ja 2009. aastal tehtud katsed.

Kaks kuud pärast selle aasta katset teatasid Põhja-Korea võimud, et võtavad uuesti kasutusele 2007. aastal suletud Yongbyoni reaktori eesmärgiga toota tuumamaterjali.

«Reaktori katusel olev tume ainekiht näitab seda, et reaktor on soojenenud ja kasutusele võetud. Seda võisid põhjustada näiteks metallivalu ahjud, mida kasutatakse tootmises,» selgitas Korea uuringute instituudi uurija Nick Hansen.

Piltidel on näha reaktori katusel ka valget plekki, mis võib olla floorhape, mida kasutatakse tuumakütuse valmistamiseprotsessis. Reaktori juureas asuvalt alalt, mis tundub olevat jäätmete koht, on näha laialdaselt halli ainet.

«See võib olla tootmisprotsessi tekkinud tuhk,» lisas Hansen.

USA satelliitide poolt selle aasta augustis tehtud piltidel on näha samuti selle reaktori juures muutusi. Siis kerkis sealt valget suitsu.

Venemaa teatas septembris, et kui Põhja-Korea käivitab oma seni suletud tuumareaktori, võib see tekitada katastroofi. 1986. aastal valminud reaktor on Venemaa diplomaatiliste allikate andmetel viletsas seisukorras ning selle tehnika pärineb 1950. aastastest.

USA ekspertide andmetel on Põhja-Koreas praegu olemas plutooniumi ja muud tuumamaterjali, millest piisaks 6 – 10 tuumapommi valmistamiseks.

Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni tädimehe hukkamine kaks nädalat tagasi näitas, et selles riigis onn toimumas võimuvõitlus. Samas tekitas see lääneriikide asjatundjates muret, et seal riigis võidakse veelgi enam tuumarelvastusele ja tuumarünnetele rõhku panema hakata.

Lõuna-Korea armee esindajad ja luure eitas, et kõrge riigiametniku hukkamine oleks kaasa toonud veel ühe tuumakatsetuse.

Lõuna-Korea luurejuht Nam Jae-joon kinnitas, et Põhja-Koreal on olemas kõik, et uut tuumakatsetust teha, kuid see ei pruugi aset leida veel niipea.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles