Tai valitsuspartei alustas protestidest hoolimata valimiskampaaniat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai peaminister Yingluck Shinawatra
Tai peaminister Yingluck Shinawatra Foto: SCANPIX

Tai peaminister Yingluck Shinawatra erakond käivitas laupäeval valimiskampaania veebruaris toimuvateks valimisteks, seda hoolimata opositsiooni boikotist ja opositsiooni ähvardustest Bangkokis valimised nurjata.

Erakond Puea Thai (Taide Partei) alustas kampaaniat miitingutega riigi põhjaosas ja Bangkoki eeslinnades.

Novembri lõpust pealinnas kestnud valitsusvastastes meeleavaldustes on seni hukkunud kaheksa ja saanud vigastada umbes 400 inimest.

«Ma olen veendunud, et kampaania läheb sujuvalt - me ei ole huvitatud konflikti vallandamisest,» ütles erakonna juht Jarupong Ruangsuwan, lisades, et partei valimisloosung kutsub inimesi hääletama, et «hoida demokraatiat».

Yingluck kuulutas välja ennetähtaegsed valimised, olles sattunud suure surve alla meeleavaldajate poolt, kes on tõotanud vabastada riigi valitsusjuhi vastuolulise venna Thaksin Shinawatra mõjust.

Protestijad ei toeta uusi valimisi, kui nendega ei kaasne reformid vabatahtlikus eksiilis viibiva miljardärist ekspeaministri Thaksini mõju lõpetamiseks, lisaks soovivad nad panna enne valimisi võimule mittevalitud «rahvakogu» ning on kutsunud sõjaväge oma ettevõtmisi toetama.

Demonstrandid on teatanud kavast Bangkok alates 13. jaanuarist enda kontrolli alla võtta, et takistada valitsusametnikke tööle minemast ning valitsushooned vee ja elektrita jätta.

Alates pühapäevast onkavandatud pealinnas mitmeid meeleavaldusi, et koguda hoogu Bangkoki hõivamise aktsiooniks.

Praegused protestid, mida juhib endine opositsiooniline parlamendiliige, vallandusid seoses praeguseks kalevi alla pandud amnestiaplaaniga, mis lubanuks Thaksinil riiki naasta.

Suurim opositsioonijõud Demokraatlik Partei, mis ei ole juba kaks kümnendit valimisi võitnud, toetab meeleavaldusi ja on lubanud valimisi boikottida.

Tai valimiskomisjon on teinud ettepaneku valimised pingete leevendamiseks edasi lükata, ent tugevat toetust omav Yinglucki valitsus on sellest keeldunud.

Mitmed analüütikud on avaldanud kahtlust, kas isegi valimiste toimumise korral õnnestub uut valitsust moodustada.

Tais on poliitilised kriisid kordunud alates 2006. aasta riigipöördest, millega Thaksin võimult kukutati. Ühiskondlik lõhe valitseb ühelt poolt Tai eliidi, haritud keskklassi ja riigi lõunaosa elanike ning teisalt ülejäänud maaelanike vahel, kes moodustavad Thaksini võimubaasi ja on lõiganud tulu valitsuse populistlikust poliitikast.

2010. aastal hukkus Tai pealinnas Bangkokis rahutustes kümneid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles