Põhja-Korea: Jaapani peaminister on «militaristlik maniakk»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyongyangis Kim Il-Sungi väljakul toimunud paraad
Pyongyangis Kim Il-Sungi väljakul toimunud paraad Foto: SCANPIX

Põhja-Korea arvustas täna teravalt Jaapani peaministri Shinzo Abe lubadust muuta Teise maailmasõja järgset patsifistlikku põhiseadust, nimetades valitsusjuhti «militaristlikuks maniakiks».

 Abe sõnas oma uusaastatervituses, et põhiseadusmuudatus võib teoks saada juba 2020. aastaks.

«Abe väljaütlemine oli ohtlik vihapurse, mis tõi päevavalgele militaristliku maniaki tõelise olemuse,» kirjutas režiimi ametlik häälekandja Rodong Sinmun pühapäevases juhtkirjas.

Leht süüdistas Abet soovis «naasta ajajärku [...] mil Aasias domineerisid Jaapani imperialistid» ning märkis, et Tokyo on astunud «enesehävituse rajale».

«Kui Jaapanit valitsevatel jõududel on kas või pisutki ratsionaalset mõtlemist, siis peaksid nad tegelikkusele näkku vaatama ja end korralikult üleval pidama,» kirjutas väljaanne.

Kommunistlik riik kritiseerib sageli Jaapani 1910.-45. aasta julma kolonialismiperioodi Korea poolsaarel, mille osas Tokyo väidetavalt kahetsust avaldanud ei ole.

Detsembri lõpus külastas Abe vastuolulist Yasukuni sõjapühamut Tokyos, võimendades niigi pingelisi suhteid lähinaabritega. Yasukuni tempel on pühendatud sõdades langenud 2,5 miljonile Jaapani sõjaväelasele, kelle seas on ka mitu süüdimõistetud sõjaroimarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles