Festival HeadRead toob Potsataja looja

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Uspenski
Eduard Uspenski Foto: Erakogu

Mai lõpus Tallinnas toimuvale kirjandusfestivalile on lubanud tulla legendaarne lastekirjanik Eduard Uspenski, kes on andnud elu sellistele tegelastele nagu krokodill Gena, Potsataja, onu Teodor, kass Matroškin.

Kuigi 76-aastane Uspenski on kirjanikuna aktiivne tänini, temalt on ilmunud nii täiskasvanutele suunatud romaan kui ka järjed krokodill Gena ja Potsataja lugudele, on ta siinsetele lugejate tuttav vaid nõukogude ajast pärit loominguga. Viimane tõlge Uspenski teostest ilmus juba neliteist aastat tagasi – 2000. aastal «Onu Teodor, kass ja koer. Onu Teodori tädi» Andres Jaaksoo tõlkes.

HeadRead festivali üks korraldajatest Krista Kaer pole teadlik, et seoses Uspenski Eestisse tulekuga ilmuks temalt mõni uustõlge või juba varem ilmunud raamatu kordustrükk.

Lisaks Uspenskile osaleb 28. maist 1. juunini toimuval festivalil rõõmustavalt palju kirjanikke. Näiteks on oma tulekut kinnitanud ajaloolane Antony Beevor, kellelt on eesti lugejatele tuttav «Stalingrad», «Berliin 1945», «D-päev», «Teine maailmasõda» I ja II köide.

Nigeeriast saabub Eestisse kirjanik Ben Okri, kellelt on ilmunud  «Näljutatud tee», «Jumalaid hämmastades», samuti tulevad festivalile islandi kirjanik, «Virvarebase» autor, luuletaja Sjón, briti krimikirjanik Peter James («Surm suu ääres», «Surma vaatemäng»), aga ka John Burnside («Uppumiste suvi»), Lionel Shriver («Me peame rääkima Kevinist») ning Ameerika põliselanikust jutuvestja Dovie Thomason jpt.

Krista Kaer tunnistab, et väliskülalisi kutsudes on tal eesmärk tuua Eestisse ka kirjanikke lähiriikidest. «Alati see ei õnnestu,» tõdeb Kaer ja lisab, et sel aastal osaleb  festivalil läti kirjanik Kristīne Želve ja Leedust Undine Radzeviciute, Soomest tuleb aga Riikka Ala-Harja.

Kaer rõhutab, et festivalil HeadRead puuduvad peaesinejad. Kõik kirjanikud on ühtemoodi olulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles