Kataloonia seadusandjad otsustavad täna iseseisvusreferendumi toimumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse pooldajad korraldasid nädalavahetusel Barcelonas meeleavalduse.
Kataloonia iseseisvuse pooldajad korraldasid nädalavahetusel Barcelonas meeleavalduse. Foto: SCANPIX

Hispaania kirdeosa autonoomse piirkonna Kataloonia seadusandjad asuvad täna hääletama 9. novembrile kavandatava iseseisvusreferendumi toimumise üle.

Tegemist on pigem sümboolse sammuga, kuna Madrid kavatseb referendumi oma vetoõigust kasutades blokeerida.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on korduvalt öelnud, et ei kavatse referendumit lubada, kuna Hispaania 1978. aasta põhiseadus lubab Hispaania territoriaalset terviklikkust puudutavaid rahvahääletusi läbi viia ainult üleriigilisel tasandil.

Rajoyl on parlamendis absoluutne enamus ning lisaks on Kataloonia referendumi vastu ka opositsiooniline Sotsialistlik Partei.

Riigi juhtiva majanduspiirkonna Kataloonia 7,5 miljonit elanikku ei ole rahul sellega, kuidas keskvalitsus majanduskriisi olukorras nende makse laiali jagab.

Kataloonia autonoomse piirkonna presidendi Artur Masi valitsusliit Koondumine ja Liit (Convergència i Unió - CiU) kavatseb esitada rahvale kaks küsimust. Esmalt küsitakse: «Kas Kataloonia peaks sinu arvates olema riik - ei või jah?» ja teiseks: «Kui jah, kas sa tahad, et see riik oleks iseseisev - ei või jah?»

Hispaania arenguid jälgib pingsalt ka kogu ülejäänud Euroopa Liit (EL), kuna sügiseks plaanib Suurbritanniast iseseisvumiseks referendumit ka Šotimaa. Samuti asub maikuistel valimistel suuremat autonoomiat taotlema Belgia flaamikeelne osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles